tiistai 23. helmikuuta 2010

Maanjäristys

Osa Pohjois- ja Länsi-Jyllantia sai kokea perjantai-iltana maanjäristyksen. Täällä Kööpenhaminassa maa ei tärissyt, ainakaan sen takia. Voimakkuus oli 4,4 tai 4,7 Richterin-asteikolla, riippuen siitä, missä mitattiin. Keskus oli tuolla Jyllannin luoteispuolella 67 km länteen Thistedin kaupungista, 10 km:n syvyydessä. Sen verran voimakas se oli, että talot, kahvikupit ja tuolit tärisivät. Ja ihmiset tietysti pelästyivät. Pahempia tuhoja ei ole ilmoitettu, vain yksi murtunut muuri ja lattialle pudonnut televisio. Mutta onhan tuokin. Yksi kertoi, että se kuulosti siltä kuin lumet olisivat pudonneet katolta. Toinen luuli, että joku perheenjäsen heilutti hänen tuoliaan, mutta eihän siellä ketään ollut.

Tuossa Tanskan ja Ruotsin välissä kulkee tuollainen Sorgenfrei-Tornquisvyöhyke, joka on jonkinlainen "ei täysin parantunut haava" (erittäin suora käännös) maankuoressa. Jonkinlainen jäänne kauan sitten hävinneistä kahdesta alkumaanosasta (taas "googlemainen" käännös...). Tässä lähistöllä tapahtuukin vuosittain maanjäristyksiä.Useimmat ovat niin pieniä, että ne voidaan havaita vain mittareilla, mutta aina silloin tällöin tulee sellainenkin, jonka voi tuntea. Edellinen suurempi tapahtui joulukuussa 2008, 4,8 ricteriä. Pohjois-Sjellanti, Kööpenhamina ja Skåne tärisivät silloin. Oikeasti. Helmikuussa 2004 5,5 ricteriä ja koko Etelä-Ruotsi ja Sjellanti tunsi sen. Ja muutama muukin aika voimakas järistys on tätä maata ja Etelä-Ruotsia vavisuttanut. Ja kahvikuppeja heilutellut.

Amalienborgin linna koostuu neljästä palatsista. Yhdessä niistä asuu kuningatar Margareta prinssipuolisoineen. Toinen on nyt sitten remontoitu kruununprinssiparille sopivaksi. Remontti on saatu valmiiksi ja pariskunta muuttaa sinne kesäkuussa. Sitä ennen ensi lauantaista alkaen linna on yleisön nähtävänä. Enää ei ole mahdollisuutta osallistua ryhmäkierroksille, sillä ne on loppuunmyyty. 200 000 ihmistä on jo varannut itselleen lipun ohjatulle kierrokselle. Mutta yksin voi mennä. Jos mahtuu sisään. Linna on auki toukokuun loppuun.
Frederik ja Mary ovat valinneet kymmenen tanskalaista taiteilijaa, jotka ovat tehneet linnaan taideteoksia. Joko seinille erikseen tai seiniin suoraan maalaten. Ihan kuin ennen vanhaan. Mutta hyvin modernisti. On aika metkan näköistä, kun interiööri muuten on vanhaa, katoissa kauniit kipsikoristeet ja kristallikruunut, mutta seinillä upeita moderneja teoksia. Mahtava yhdistelmä. Rohkeaa. Keittiössäkin on kaunis seinämaalaus, jossa on peuroja ja hempeitä värejä. Maalaus on tosin nimeltään Jagt, Jahti.
Jos haluat käydä katsomassa kruununprinssillistä asuntoa, klikkaa tästä. Pääset eksklusiiviselle kiertokäynnille Amalienborgiin. Siinä vieraillaan mm. sinisessä "Havesalissa", missä otetaan vastaan vieraita, kruununprinsessa Maryn työhuoneessa, juhlasalissa, sinisessa ruokasalissa, keittiössä, salissa, mihin Jesper Christiansen on maalannut kaikille seinille maailman. Näinhän palatsissa pääsee käymään ilman ruuhkia.
Rosenborgin linnan juhlasali ja seinämaalaukset olivat varmaan omana aikanaan hyvinkin modernejä. Tuon ison salin seiniä peittivät gobeliinit, jotka kuvasivat Skånen- sodan tapahtumia.

Tämän kevään väri sisustuksessa on sitten sininen. Sanovat paikalliset sisustusasiantuntijat.
Joskus olen kirjoittanutkin, että tanskalaisille tärkeä tanskalainen arkimuotoilutuote on Margaretha-kulho. Melamiininen (aito on!) keittiökulho, jonka kuningattaren eno herra Bernadotte suunnitteli ja jolle antoi sisarentyttärensä nimen. Niitä saa nyt sitten melkein minkä värisinä vain. Saattaapi kylläkin olla, että kevään trendiväriä sinistä ei ole. Tai sitten on. Punaista, keltaista, vihreää. tietysti mustaa ja valkoista löytyy. Ja kokoja isoista monen litran kulhoista desilitran vetoisiin.

Nyt on sitten tullut uusi versio ko. kulhosta. Päivitetty. Viktoria-kulho. Ja keneltäköhän tämä kulho on nimensä napannut?
Kevät ei sitten meinaa millään tulla. Viime yönäkin satoi kymmenisen senttiä lunta. Ja se on paljon tässä kaupungissa, missä keskimäärin on muutama sentti lunta talvessa, muutaman päivän ajan, korkeintaan viikon. Niin meille sanottiin... Iik, säätiedotuksessa näkyy, että huomiseksi on kaakosta tulossa hirveä sadealue...





torstai 11. helmikuuta 2010

Ei nimi miestä pahenna... vai tee...

En ole ihan varma vietetäänkö täällä nimipäiviä vai ei. En ole nähnyt sellaista kalenteria, jossa olisi ollut nimipäivät. Lehdessä on kuitenkin Dagens navn (Päivän nimi) ja tänään se oli Eulalia ja eilen Euphrosynes. Ovathan ne kauniita nimiä, mutta täytyy myöntää, että en vielä täällä ollessani ole törmännyt yhteenkään noiden nimisiin. Vain Suomessa on Eulalia Kenkkunen.

Lehdessä oli juttu viime vuoden suosituimmista lasten nimistä. Rakkauden jumalatar Freja oli suosituin tytön nimi ja hänen takanaan tulivat meillekin tutut Emma ja Ida ( sitten siellä tulivat Lärke, Caroline, Anna, Laura, Sofie, Isabella, Sarah). Poikien kärkeä piti Lucas, takana tulivat Mikkel, Emil, William, Oliver, Magnus, Victor, Noah, Frederik, Mathias. Huomatkaa, miten tyttöjen nimet loppuvat kaikki vokaaliin ja poikien melkein kaikkien konsonanttiin. Miksiköhän?



Keskiajalla kristiuskon levittyä tänne tällaiset pohjoismaiset nimet kuin Freja olivat vähällä kuolla "sukupuuttoon". Nimi oli liian pyhä tavalliselle kuolevalle annettavaksi. Vasta 1800-luvulla on näitä pyhiä nimiä alettu antaa uudestaan lapsille. Lucas, Noah, Sebastian ja Mathias ovat taas raamatullisia nimiä, jotka ovat täällä tulleet suosituiksi taas. Ennen näistä nimistä väännettiin tanskalainen muoto ( niin taidetaan tehdä kaikissa maissa). Mathiaksen tanskalainen muunnos on Mads. Keski-ikäisiä Madseja täällä kyllä riittää. Niin kuin Mads Mikkelsen, näyttelijä, joka esittää säveltäjä Igor Stravinskya uudessa Coco ja Igor-elokuvassa. Asiasta viidenteentoista, hän kertoi haastattelussa, että kahden viikon ajan hän yötä päivää harjoitteli puhumaan venäjää, ranskaa venäläisellä korostuksella ja soittamaan pianoa, yhtä kappaletta.

Mikkel on sitten tällainen "bondenavn", vanha "maalaisnimi", joka oli hyvin suosittu 200 vuotta sitten. Nykypäivänä täällä ei lapsille anneta vanhoja nimiä. Toisin kuin Suomessa, missä vanhat ihanat nimet ovat taas käytössä. Terveisiä kaikille Einoille, Veikoille, Elsoille ja Helmille.
Täällä saa olla tarkkana lausuessaan nimiä. Ulla, Ole ja ugle (pöllö) lausutaan lähes samanlailla. Alussa lausuttava u:n ja o:n välimuotoinen äänne täytyy osata sijoittaa oikeaan kohtaan suussa, siis eteen, keskelle tai taakse, kussakin nimessä. Kurssimme Ulla-opettaja on varmastikin ollut sen tuhat kertaa pöllö meidän tankerokielisten lausujamestareiden suussa. Kannattaisi ehkä sittenkin omata jokin hyvin yksinkertainen nimi. Janne on muuten täällä tytön nimi...
Oma nimeni Päivi on niin suomalainen nimi, että ulkomaalaisten on sitä vaikea lausua ja vielä vaikeampi kirjoittaa. Vielä kun siinä on tuo pahuksen ä-kirjain. Olen suosiolla muuttanut sen täällä a:ksi, ei tarvitse selitellä niin paljon. Se ei ole niin vanha, että se olisi kokenut vielä renessanssia. Se on (yllätys,yllätys) ollut suosituin vuonna 1958, jolloin 2133 Päiviä kastettiin, siis melkein 6 Päiviä joka ikinen päivä, siis jos joka päivä olisi ristiäisiä pidetty. Siinä on pappi viikonloppuisin joutunut kastamaan muutaman Päivin peräkkäin. Muutama poikakin on saman nimen saanut, ilmeisesti kuitenkin vuosisadan alkupuolella. Niin että PoikaNimeltäPäivi noin niin kuin ihan oikeastikin voisi olla totta...
Nyt ovat olympialaiset Vancouverissa alkamassa. Tanskalta osallistuu suurin joukkue koskaan talviolympialaisiin, 18 urheilijaa. Torinon olympialaisissa oli kokonaista 5 urheilijaa, naisten curling-joukkue. Nyt on siis vähän enemmän. Ekspertit ovat sitten analynoiseet heidän mahdollisuuksiaan. Mitali on mahdillinen naisten curling-joukkueelle ja skicross-laskijalle Sophie Fjellvang Söllingille. Ja OIKEIN OIKEIN hyvänä päivänä miesten curling-joukkueella, snowboard cross-laskijalla Julie W Lundholtilla ja pikaluistelija Cathrine Gragella on mahdollisuudet menestyä. Sitten kisoihin osallistuu 3 alppinistia, yksi maastohiihtäjä ja yksi ampumahiihtäjä, joilla ei ole minkäänlaisia menestymismahdollisuuksia. Mutta pidetään nyt peukkuja kuitenkin. Ja ennen kaikkea suomalaisille. Tanskan TV:kin on luvannut näyttää ainakin jotain lähetyksiä sieltä. Ikävä vain, että lähetykset ovat niin myöhään. Nukkuakin pitää. Vai pitääkö?

Tänään 12.2.2010 (latasin kuvat blogiini eilen, joten päivämäärä siellä alussa on varmaankin eilinen), perjantaina on vuoden 43. päivä. Aurinkotäällä nousi klo 7.43 ( tänään sen pystyi jopa näkemään) ja laskee klo 17.06, päivän pituus on 9 h 23 min. Ja joka päivä enemmän!








maanantai 8. helmikuuta 2010

"In A Moment Like This"

Meille yritti muutama rosvo päästä sisään tässä viime viikolla. Asumme kahdessa kerroksessa ja iltapäivällä kahden jälkeen olin yläkerrassa. Yhtäkkiä alkoi ulko-ovelta kuulua hirmuista ryskettä. Menin alas katsomaan, kun jyske vain jatkui. Ovelle päästyäni se lennähtikin karmeineen sisään. Ovella seisoi kaksi hämmästynyttä "ei-tanskalaisen" näköistä miestä. Minut nähdessään he ottivat jalat alleen ja lähtivät kiireen vilkkaa juoksemaan rappusia alas. Onneksi. Siinä minä sitten pyörin ja ajatteli, ettei tällaista voi tapahtua. Ei minulle. Ei keskellä kirkasta päivää. Ei kerrostalossa. Mutta niinpä vain tapahtui.

Onneksi isännöitsijän toimisto on samassa talossa. Menin sinne ja sydän montaa sataa lyöden sanoin, että tulkaa katsomaan, mitä on tapahtunut. He sitten soittivat poliisit, jotka tulivatkin nopeasti. Rikospoliisipoika kyseli miesten tuntomerkkejä. On se kumma, että sitä luulee olevansa hyväkin huomaamaan tuntomerkkejä, mutta kun tosi paikka tulee eteen, sitä ei muistakaan mitään. Vaikka tuijottaa murtovarasta silmästä silmään metrin etäisyydeltä. Kasvot osasin kuvailla, pituudenkin ja ikähaitarin, mutta vaatteista ei ole oikein minkäänlaista mielikuvaa. Paitsi se, että ne eivät olleet mustat. Sillä ei kovin pitkälle pötkitä. Onneksi tuossa alakerrassa sijaitsevassa yrityksessä oltiin pantu merkille kaksi juoksevaa miestä ja heidän autonsa, joten poliisi sai sitten kuulema hyvät tuntomerkit. He kävivät vielä illalla ottamassa ovesta jalanjäljen ja kertoivat, että heillä on jo mahdolliset tekijät tiedossa. Ammattilaisia. Toivottavasti heidät saadaan kiinni. He olivat oven sisään potkaisten murtautuneet alakerran asuntoon ja vetäneet siellä kaiken mahdollisen lattialle varastettavaa etsiessään. Jotenkin tuntuu helpommalta tämä kuin se, että olisi tullut kotiin ja huomannut oven olevan auki ja kaikki paikat sotkettu. Nyt vaivaksi jäi oven korjaaminen, mikä sekin tapahtui muutamassa tunnissa. Ja hetken aikaa pelästynyt mieli.

Seuraavana päivänä kotiin tullessa oli hiukan jännittynyt olo. Sitä kuunteli koko ajan ääniä käytävästä, vaikka tiesi, etteivät he enää tänne tule. Yöunet eivät kuitenkaan menneet. Mutta uskomattoman röyhkeitä he olivat. Vaikka ovemme onkin ainoa tuossa käytävässä, siinä kulkee koko ajan ihmisiä toiseen rakennukseen, koska se on ainoa kulkuväylä sinne. Toinen tietysti oli vahdissa koko ajan. Mutta uskomatonta kuitenkin.

Kahdelta täkäläiseltä tutulta on täällä junassa tai bussissa varastettu rahakukkaro ilman, että he ovat huomanneet mitään. Toinen sai kukkaron takaisin kortteineen, vain rahat oli viety. Toinen ei saanut. Hänellä oli siellä myös ajokortti. Koska hän on nyt kirjoilla täällä, hän joutuu hankkimaan tanskalaisen ajokortin eli tekemään kirjallisen kokeen ja ajokokeen. Mikä hirveä vaiva.

Talvi pitää tätäkin maata otteessaan. Tännekin saatiin kunnon lumipeite. Viime viikolla oli oikein kunnon lumimyräkkä ja niin ne lumet ovat jääneet edelleenkin maahan. Pakkasta on luvattu vielä ainakin koko täksi viikoksi, joten maassa ne pysyvätkin. Täällä tehdään pihoille tuollaisia kapeita käytäviä. Niistä hakataan jää pois tai ne suolataan, että ne ovat kokonaan sulia. Jalkakäytävillä on välillä aika ahdasta, kun kaikki tulevat ja menevät yrittävät mahtua tuollaiseen käytävään. Täällä ei ole kolia näkynyt, eikä niitä tavallisesti tarvitakaan. Viime vuonna oli kahtena päivänä lunta, normaalisti noin viikon ajan. Nämä täällä sanovat, että valkoinen joulu on kiva, mutta sitten ei lunta enää tarvita.

Autoilijat ovat olleet pulassa, kun täällä ei noita katuja aurata niin kovin tehokkaasti. Tai jos aurataan, lumet jätetään siihen. Jokainen joutuu itse lapioimaan itsensa pois jalkakäytävän reunasta. Viime viikolla vielä 30 %:lla autoilijoista oli kesärenkaat alla. Uutisissa haastateltiin yhtä autoilevaa rouvaa, joka kertoi, että herra ajaa talvirenkailla, mutta rouva joutuu tyytymään kesärenkaisiin...

Täällä käydään edelleenkin kovaa keskustelua koulusta. Välillä oppimistuloksista, välillä työrauhasta. Nyt yhden koulun järjestämistä "äititapaamisista". Täällähän on parikymmentä prosenttia maahanmuuttajia ja erityisesti heitä asuu Nörrebron alueella. Siellä Holgerskole on jo viiden vuoden ajan järjestänyt parin kuukauden välein kahvitilaisuuksia pelkästään äideille. Näissä tilaisuuksissa on keskusteltu tietenkin lapsista ja mm. kiusaamisen estämisestä. Ne eivät ole mitään vanhempainiltoja, jotka ovat tietenkin kaikille tarkoitettuja, eikä siellä päätetä mitään. Keskustellaan ja ollaan. Ja juodaan kahvia. Koulu on ajatellut, että tällä tavalla he saavat maahanmuuttajaäidit mukan koulumaailmaan ja keskustelemaan siitä. Tällä tavalla on saatu monta kiusaamistapausta ratkaistuksi. Nyt jotain syystä ne on koettu "diskriminoiviksi", koska miehet eivät pääse niihin mukaan. Uutiset, lehdet, eduskunta ja oppositio on ottanut kovasti kantaa asiaan. Oppositiojohtaja Villy Sövndahl oli jo erottamassa koulun johtajaa, kun tämä pitää tällaisia epädemokraattisia kokouksia. Muut koulut ja suurin osa kansasta taas on antanut tukensa koululle, koska se tällä tavalla yrittää parantaa koulun ilmapiiriä ja äidit haluavat tehdä kaikkensa, jotta heidän lapsensa eivät joutuisi mukaan jengeihin. Joskus on otettava erilaiset toimenpiteet käyttöön. No, nyt Villy-parka on joutunut perumaan jyrkkiä puheita, koska hänen kannatuksensa jopa omassa puolueessaan on näiden lausuntojen myötä laskenut. Olisi kannattanut tehdä väyryset ja nukkua yön yli.

Myös pääministeri Lars Lökke Rasmussen joutuu olemaan huolissaan kannatuksestaan. Viimeisin kirjoitus oli, kun hänen hallituksensa on antanut lausunnon, jossa paheksutaan sellaisia vanhempia, jotka ottavat lapsilleen lomaa koulun loma-aikojen ulkopuolella. Vanhemmat eivät näin kunnioita opettajia ja heidän työtään. Täälläkin on kalliimpaa matkustaa koulujen varsinaisina loma-aikoina. Täällä talvilomaa vietetään esim. nyt seuraavalla viikolla, viikolla 7. Ja mitä Lökke tekikään. Otti ja lähti perheensä kanssa Kanarian saarille nyt viikolla 5.

Tanskaankin saatiin valittua euroviisulaulu. Lauantaina oli suuri Dansk Melody Grand Prix 2010. Kymmenen kappaletta kilpaili pääsystä Norjan euroviisuihin. Kaikki kappaleet kuulostivat lähes samanlaisilta. Tai ei edes lähes vaan aivan samanlaisilta. Kymmenestä kappaleesta yleisö äänesti neljä semifinaaliin. Niistä neljästä tehtiin sitten parit ja pudotuskilpailuna ( ihan kuin mäkihypyssä) parista toinen pääsi finaaliin. Voittajaksi selvisi sitten Christina Chaneen ja Tomas N´evergreenin ( taitaa olla taiteilijanimi...)"InAMomentLikeThis" -kipale. Alku on ihan Stingiä ja loppu taas sitten sitä euroiskelmää...
Tanska on voittanut kisat kaksi kertaa. Vuonna 1963 Dansevise- nimisellä kappaleella ja vuonna 2000 Olsen Brothers voitti "FlyOnTheWingsOfLove" -kappaleella. Se olikin mielestäni hyvä kipale. Ja taas yritetään. Epäilenpä suuresti mahdollisuuksia.

Pieni Merenneitokin joutuu nyt hytisemään jään ja lumen keskellä. Ressukalla kun ei ole vaatteita lainkaan. Toisin kuin meillä, toppatakit, kaulaliinat, pipot ja lapaset. Niitä edelleenkin tarvitaan.