tiistai 20. lokakuuta 2009

Arjessa taas

Kiitos suomalaisten lomautusten ja syysloman on täällä käynyt mukavia vieraita niin, että kirjoittaminen on ollut pari viikkoa tauolla. Aika on rientänyt nähtävyyksiä uudelleen katsellen. Ilmat ovat olleet lämpöisemmät ilmeisesti kuin Suomessa. Lunta ei ainakaan ole satanut. Vaikka välillä vettä on vihmonut ja tuullut niin, että piposta on kiinni saanut pitää.

Viime viikko oli täälläkin koulujen syyslomaviikko. Myös meikäläisen kielikoulun. Kieliharjoittelua on saanut sitten harjoitella livenä. Syysloman eli efterårferienin takia Tivoli avasi ovensa ja 10 päivän ajaksi oli paikka muuttunut Halloween-juhlapaikaksi. Vähän ennenaikaisesti, mutta mitäpä ei tehtäisi ihmisten ja varsinkin lomalaisten hauskuuttamiseksi ( ...ja ehkäpä rahan saamiseksikin...). Reilun viikon aikana Tivolissa kävi yli 275 000 ihmistä. Paikka suljettiin illalla kymmeneltä, mutta kun itse poistuimme sieltä kahdeksan jälkeen, olivat lippujonot vielä melkoiset. Hulinaa ja huisketta, kurpitsoita ja lepakoita ja muita pelotuksia. Ja paljon valoa.
Seuraavan kerran Tivoli aukeaa marraskuussa, jolloin alkaa joulun odotus ja joulumarkkinat. Ja sitä sitten jatkuu jouluun asti. Vaikka ensimmäiset joulukoristeet ovat olleetkin jo pari viikkoa myynnissä sisustuskaupoissa ja Strögetillä on jo auki Joulukauppa. Jotkut olmeisesti haluavat aloittaa jouluvalmistelunsa todella hyvissä ajoin.

Kaikki kurpitsat eivät olleet ihan aitoja...

Muodokas valkoinen noita-akka korkokengissään ja kymmenen sentin ripsissään jonotti glögiä. Kyllä, ensimmäinen glögi juotiin viime viikolla. Tarpeeseen tuli, ilman lämpötila alle kymmenen + tuulen voimakkuus reilusti yli kymmenen = erittäin kylmä. Tuollainen toppapuku olisi lämmittänyt varmasti. Glögikin vähän...

Kaikki Tivolin laitteet oli valaistu. Tunnelma oli maaginen.

Jotkut kurpitsanviljelijät olivat saaneet solmittua hyvän sopimuksen. Joka paikassa oli massoittain kurpitsoita. Joidenkin myyntikojujen katot oli vuorattu niillä. Tuo suurin ei taida olla aito...

Sunnuntaina tuuli tyyntyi ja kävimme katsomassa syksyistä Öresundia. Kuulasta ja kirkasta.

Paikallista ruskaa. Täällä se on pääasiassa keltaista ja ruskeaa. Ja vielä on paljon vihreää, mutta pikkuhiljaa alkavat lehdet putoilla puista. Talonmiehet imuroivat niitä aamuisin laitteisiinsa kaduilta.

Kasvitieteellisessä puutarhassa oli yksi punainen puu. Punaista tai oranssia ei paljoa näe. Paitsi villiviineissä, missä ne ovat ehtineet vaihtaa väriä.

Kasvitieteellisessä puutarhassa kukkivat syyskrookukset.

Täälläkin lama aiheuttaa leikkauksia. Ennen syyslomaa lukiolaiset marssivat kadulla vastustaakseen koulujen leikkauksia. Heidän vaatimuslistallaan oli mm. EI yli 28 oppilaan luokille. Tätä samaa se taitaa olla joka maassa.
Mutta juhlaviikkojen jälkeen on arki taas alkanut. Koulussa opiskellaan nutidia, datidia ja förnutidia (aikamuotoja), harjoitellaan reduktionia eli yhdistämään sanoja. Skal ikke sanotaankin skik, joten ihmekös tuo, ettei mistään tahdo saada selvää... Mutta jatkamme harjoituksia. Ja kirjoituksia.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti