maanantai 21. joulukuuta 2009

Rauha maassa...?

Ilmastokokous on ohi. Rauha maassa? Siitä voidaan olla montaa mieltä. Kaikki ei mennyt ihan niin kuin täällä oli ajateltu. Kokouksen piti olla suksee, mutta lehtien mielestä Hopenhagenista tuli Nopenhagen. COP15 tuli FLOP15. Julistus saatiin aikaiseksi, mutta jokainen maa voi itse päättää, miten sitä toteuttaa. Politiikkaa isoilla asioilla. Vaikea kuvitella, että maailman kaikenlaiset maat voisivat olla yksimielisiä näin isosta asiasta. Vaikka pitäisi olla. Joka puolella maapalloa näkyy ihmisen jälki ilmastossa, kuivuutena, myrskyinä, tulvina. Se koskee jokaista maailman maata. Nyt pitää katsoa eteenpäin ja tehdä jotain. Ei niin, että rahastetaan tällä asialla tai että, me emme tee enempää kuin muutkaan. Jokaisen on tehtävä oma osuutensa. Meidänkin.

Kaupungin torit ovat tyhjentyneet ilmastorekvisiitasta. Lämmin ilma sulatti jään WWF:n hirmuliskonkin ympäriltä. Nyt on sitten viimeisten jouluhulinoiden aika. Kaupat ovat täksi viikoksi pidentäneet aukioloaikojaan. Monet niistä ovat auki iltakymmeneen, jotta joulukaupankäynti saataisiin edes jonkinlaiselle tasolle. Siinäkin on ristiriita: kuluta torjuaksesi lamaa, mutta jos haluat olla ilmastotalkoissa mukana, kuluta vähemmän. Kauppa ei käy täälläkään entiseen malliin, vaikka liikkeet ovat tupaten täynnä ihmisiä. Alennuksia annetaan täälläkin jo ennen joulua.

Tanskalaiset rakastavat joulua. Koteja koristellaan kaikenlaisilla joulukoristeilla. Joulunisset, joulupukit, joulutontut eri kokoisina ovat todella suosittuja. Niitä laitetaan joka paikkaan, sisälle ja ulos. Joulukinkkua ( ja rasvaa täytyy olla), ruskeita perunoita (sokeroituja) syödään lisukkeineen ja jälkiruuaksi syödään "ris a la mandelia" kirsikkahillon kanssa. Se on makeaa riisipuuroa, jossa on mantelia ja päälle paljon hilloa. Glögiä juodaan. Ja jouluolutta. Täällä on kymmeniä, kymmeniä erilaisia jouluoluita. Julemanden tulee aattoiltana. Joulpäivänä syödään perheen ja suvun kanssa runsas joululounas. Lehdet ovat täälläkin pullollaan perinteisiä ja uudempia jouluruokaohjeita. Kohta se on!

Täälläkin odotetaan ja toivotaan valkeata joulua. Huomiseksi on jo luvattu lämpöasteita. Taitavat Kööpenhaminan joululumet sulaa pois ennen joulua. Nyt on päästy nauttimaan hetken aikaa. Puistossa lapset pääsivät laskemaan pulkalla ja kelkalla. Pulkka"kummun" lumet olivat jo kyllä ehtineet kulua pois ja lapset laskivat pelkällä ruoholla, mutta ei se menoa haitannut. Pulkkamäkeä ei täällä pääse kovin montaa kertaa talvessa kokemaan.

Jouluun kuuluu lumiukko ja Walkin in the air perinteisesti ja ehkäpä vähän vähemmän perinteisesti, vaikkapa Nightwishin versiona.
Me tulemme Suomeen lumen ja pakkasen keskelle joulua viettämään. Joulukinkku pitää olla ja laatikot (ne onneksi saa valmiina) ja sillit ja lohet ja sillipöperöt tietysti. Suklaatakaan ei voine välttää. Opettajani tanskan kielen kurssilla sanoi, että tanskalainen jouluruoka on niin raskasta, että ennen ateriaa on syytä ottaa "koltablet" tai kaksi, jotta ateriasta selviää hengissä. Sama ohje pätenee meillä Suomessakin. Mutta... joulu on kerran vuodessa vaan.
Kaikille oikein rauhallista ja mukavaa joulua. Nauttikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti