tiistai 26. tammikuuta 2010

Säästetään

Täälläkin käydään kuumaa keskustelua säästämisestä. Kunnat kärvistelevät laman kourissa. rahaa ei ole ja kuumeisesti mietitään, mistä voitaisiin säästää. Sairaalat ovat irtosanomassa satoja työntekijöitä. Seurauksia tietysti pelätään. Vanhustenhuolto halutaan ulkoistaa ja katseet on käännetty Ruotsiin, missä se on ollut ulkoistettuna jo vuosia. Lehtien mukaan hyvin tuloksin.

Myös koulutuksesta ollaan huolissaan. Esim. Pisa-kokeet eivät Tanskalta ole menneet niin hyvin kuin on toivottu. Viikonloppuna lehdissä kirjoiteltiin, että kouluihin toivottaisiin opiskelurauhaa. Sitä pidetään yhtenä syynä oppimistulosten heikkouteen. Pääministeri on asettanut tavoitteeksi, että vuonna 2020 Tanska olisi viiden parhaan maan joukossa oppimistuloksissa. Mutta jotain on sitä ennen tehtävä, jotta siihen päästäisiin. Nyt on oppilaitten, vanhempien ja opetushenkilöstön edustajat kutsuttu koolle miettimään , mitä voitaisiin tehdä. Kuulema, jos saataisiin työrauha luokkaan, voitaisiin päästä samaan, missä Suomi on nyt. Siitä on tietysti hyvä alkaa. Mutta ehkä opetusmetodeissakin olisi muuttamisen varaa.

Edellisten Pisa-kokeiden jälkeen täällä kiinnitettiin huomiota erityisesti lukemisen tasoon. Se ei ollut erityisen hyvä. Joissakin kouluissa otettiin käyttöön 20 minuutin päivittäinen lukuhetki aamulla. Silloin kaikki lukevat ja varsinkin ne oppilaat, joilla on vaikeuksia lukemisessa saavat erityistä opetusta lukemisessa. Tarkoituksena oli, että toiselle luokalle mennessä kaikilla on jonkinlainen lukutaito. Siinä on ilmeisestikin onnistuttu. Nyt ollaan sitten huolissaan vanhempien oppilaiden lukutaidosta. Erityisesti lukemisen ymmärtämisestä. Nyt mietitään, miten oppilaiden kiinnostus lukemiseen saataisiin heräämään ja pysymään.

Talvi jatkuu. Tänäänkin on ihana pakkanen. Puistoissa lammikoiden ympärillä olevissa puissa on kylttejä, joissa kielletään liikenne jäällä. Jäätähän niissä ei ole ollut 15 vuoteen.

Näillä lumilla ei ole niin helppoa "at stå på ski" eli hiihtää. Jotenkin minusta tänne sopii erityisen hyvin että hiihtäminen on suksilla seisomista... Mutta lumen määrästä ja mäkien vähyydestä huolimatta kohta alkaviin olympialaisiin on tanskalaisia menossa peräti 16 kappaletta, muutama lumilautailija, kolme slalomihmistäkin. Saas nähdä, miten heidän käy. Ja saas nähdä näytetäänkö täällä mitään olympialaisohjelmaa. Tähän mennessä Tanskan TV ei ole näyttänyt mitään talviurheilua. Onneksi meillä näkyy muutama Ruotsin ja Norjan TV-kanava, niin että on voinut seurata mäkihyppyä ja Tour de Skitä. Ja jääkiekkoa joskus. Nyt tapetilla on meneillään olevat käsipallon EM-kisat. Siinä Tanskan pitäisi olla hyvä. Ja jalkapallossa. Pääsihän maa mukaan ensi kesänä pelattaviin MM-kisoihin.
Toki lunta on ollut täälläkin, vaikkakaan sitä ei täällä pääkaupunkiseudulla ole. Jyllannissa ja Fyn-saarella on satanut muidenkin paikkojen edestä. Teiden kunnossapitomäärärahat on käytetty lumen auraamiseen jo parissa viikossa.

Mediassa käsiteltävät teemat tuntuvat olevan samat joka paikassa. Suomessakin taidetaan juuri nyt suurin joukoin laihduttaa pois jouluna kertyneitä kiloja. Niin täälläkin. Naistenlehdet, sanomalehdet, jopa TV:kin pullistelee erilaisia laihdutuskeinoja. TV:n aamuohjelmassakin alkoi juuri sarja, missä annetaan vinkkejä painonhallintaan. 20% tanskalaisista lapsista ja nuorista on ylipainoisia. Ravintotottumukset ovat vääränlaisia. Täällähän ei ole järjestettyä kouluruokailua. Ei edes päiväkodeissa. Lounas on kotoa tuodut eväät. Usein vaaleata leipää. Tai sitten mennään lähikebabpaikkaan ostamaan kebab tai pizzasiivu. Eikä liikuntaa juurikaan harrasteta. Bussilla pääsee hyvin, eivätkä mäet rasita pyöräillessä. Kaupungissa taitaa ainoa hyötyliikuntamuoto olla rappusten ylös kävely. Jos nimittäin asut vanhassa kerrostalossa, hissiä ei ole. Meillä on, onneksi tai valitettavasti...

Täällä ollaan kovasti iloitti tanskalaisen YK-virkailijan selviytymisestä Haitin maanjäristyksessä. Hän jäi YK-rakennuksen raunioihin ja viiden päivän kuluttua hänet saatiin hengissä pois sieltä. Hän selvisi mustelmilla. Parin päivän päästä hän oli jo valmis palaamaan töihin auttamaan muita. Niin turhan monet eivät selvinneet. TV:ssä näytetään epätoivoisia kuvia sieltä. Edelleenkin ihmiset asuvat kaupungilla puistoissa ilman minkäänlaista apua. Ei ole telttoja, ei peittoja, ei ruokaa. Miten vaikeaa sen avun saaminen sinne voikaan olla? Mihin ihmeeseen kaikki se ruoka-apu tai rahat oikein menevät? Katastrofin päälle tulee vielä avun saamatta jäämisen-katastrofi. Tänään varoiteltiin lehdessä, että kannattaa katsoa tarkkaan, mihin avustusroponsa laittaa. Onneksi suurimman osan avustusjärjestöistä apu menee oikeaan kohteeseen, mutta on järjestöjä, joiden kautta rahat menevät esim. terroristi- tai rikollisjärjestöille.

Tanska aikoo voittaa Euroviisut...igen. Helmikuun alussa on paikallinen Grand Finale, jossa neljästä loppukilpailuun selvinneestä valitaan se "voittaja" Norjan kisoihin. Samanlainen hössötys täälläkin on kisoista ja osallistujista kuin Suomessakin. Mutta tänä vuonna voitetaan, kuulema.

Euroviisuvoittoa odotellessa, joko tänne Tanskaan tai tietysti sitten sinne Suomeen, kaikki tietysti odottavat, että... niin... vaikkapa, että talous lähtisi nousuun, että irtisanomisilta vältyttäisiin, että Tanska voittaisi edes jossain urheilussa, että nämä pienetkin pakkaset loppuisivat ja kevät lähtisi etenemään...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti