torstai 11. helmikuuta 2010

Ei nimi miestä pahenna... vai tee...

En ole ihan varma vietetäänkö täällä nimipäiviä vai ei. En ole nähnyt sellaista kalenteria, jossa olisi ollut nimipäivät. Lehdessä on kuitenkin Dagens navn (Päivän nimi) ja tänään se oli Eulalia ja eilen Euphrosynes. Ovathan ne kauniita nimiä, mutta täytyy myöntää, että en vielä täällä ollessani ole törmännyt yhteenkään noiden nimisiin. Vain Suomessa on Eulalia Kenkkunen.

Lehdessä oli juttu viime vuoden suosituimmista lasten nimistä. Rakkauden jumalatar Freja oli suosituin tytön nimi ja hänen takanaan tulivat meillekin tutut Emma ja Ida ( sitten siellä tulivat Lärke, Caroline, Anna, Laura, Sofie, Isabella, Sarah). Poikien kärkeä piti Lucas, takana tulivat Mikkel, Emil, William, Oliver, Magnus, Victor, Noah, Frederik, Mathias. Huomatkaa, miten tyttöjen nimet loppuvat kaikki vokaaliin ja poikien melkein kaikkien konsonanttiin. Miksiköhän?Keskiajalla kristiuskon levittyä tänne tällaiset pohjoismaiset nimet kuin Freja olivat vähällä kuolla "sukupuuttoon". Nimi oli liian pyhä tavalliselle kuolevalle annettavaksi. Vasta 1800-luvulla on näitä pyhiä nimiä alettu antaa uudestaan lapsille. Lucas, Noah, Sebastian ja Mathias ovat taas raamatullisia nimiä, jotka ovat täällä tulleet suosituiksi taas. Ennen näistä nimistä väännettiin tanskalainen muoto ( niin taidetaan tehdä kaikissa maissa). Mathiaksen tanskalainen muunnos on Mads. Keski-ikäisiä Madseja täällä kyllä riittää. Niin kuin Mads Mikkelsen, näyttelijä, joka esittää säveltäjä Igor Stravinskya uudessa Coco ja Igor-elokuvassa. Asiasta viidenteentoista, hän kertoi haastattelussa, että kahden viikon ajan hän yötä päivää harjoitteli puhumaan venäjää, ranskaa venäläisellä korostuksella ja soittamaan pianoa, yhtä kappaletta.

Mikkel on sitten tällainen "bondenavn", vanha "maalaisnimi", joka oli hyvin suosittu 200 vuotta sitten. Nykypäivänä täällä ei lapsille anneta vanhoja nimiä. Toisin kuin Suomessa, missä vanhat ihanat nimet ovat taas käytössä. Terveisiä kaikille Einoille, Veikoille, Elsoille ja Helmille.
Täällä saa olla tarkkana lausuessaan nimiä. Ulla, Ole ja ugle (pöllö) lausutaan lähes samanlailla. Alussa lausuttava u:n ja o:n välimuotoinen äänne täytyy osata sijoittaa oikeaan kohtaan suussa, siis eteen, keskelle tai taakse, kussakin nimessä. Kurssimme Ulla-opettaja on varmastikin ollut sen tuhat kertaa pöllö meidän tankerokielisten lausujamestareiden suussa. Kannattaisi ehkä sittenkin omata jokin hyvin yksinkertainen nimi. Janne on muuten täällä tytön nimi...
Oma nimeni Päivi on niin suomalainen nimi, että ulkomaalaisten on sitä vaikea lausua ja vielä vaikeampi kirjoittaa. Vielä kun siinä on tuo pahuksen ä-kirjain. Olen suosiolla muuttanut sen täällä a:ksi, ei tarvitse selitellä niin paljon. Se ei ole niin vanha, että se olisi kokenut vielä renessanssia. Se on (yllätys,yllätys) ollut suosituin vuonna 1958, jolloin 2133 Päiviä kastettiin, siis melkein 6 Päiviä joka ikinen päivä, siis jos joka päivä olisi ristiäisiä pidetty. Siinä on pappi viikonloppuisin joutunut kastamaan muutaman Päivin peräkkäin. Muutama poikakin on saman nimen saanut, ilmeisesti kuitenkin vuosisadan alkupuolella. Niin että PoikaNimeltäPäivi noin niin kuin ihan oikeastikin voisi olla totta...
Nyt ovat olympialaiset Vancouverissa alkamassa. Tanskalta osallistuu suurin joukkue koskaan talviolympialaisiin, 18 urheilijaa. Torinon olympialaisissa oli kokonaista 5 urheilijaa, naisten curling-joukkue. Nyt on siis vähän enemmän. Ekspertit ovat sitten analynoiseet heidän mahdollisuuksiaan. Mitali on mahdillinen naisten curling-joukkueelle ja skicross-laskijalle Sophie Fjellvang Söllingille. Ja OIKEIN OIKEIN hyvänä päivänä miesten curling-joukkueella, snowboard cross-laskijalla Julie W Lundholtilla ja pikaluistelija Cathrine Gragella on mahdollisuudet menestyä. Sitten kisoihin osallistuu 3 alppinistia, yksi maastohiihtäjä ja yksi ampumahiihtäjä, joilla ei ole minkäänlaisia menestymismahdollisuuksia. Mutta pidetään nyt peukkuja kuitenkin. Ja ennen kaikkea suomalaisille. Tanskan TV:kin on luvannut näyttää ainakin jotain lähetyksiä sieltä. Ikävä vain, että lähetykset ovat niin myöhään. Nukkuakin pitää. Vai pitääkö?

Tänään 12.2.2010 (latasin kuvat blogiini eilen, joten päivämäärä siellä alussa on varmaankin eilinen), perjantaina on vuoden 43. päivä. Aurinkotäällä nousi klo 7.43 ( tänään sen pystyi jopa näkemään) ja laskee klo 17.06, päivän pituus on 9 h 23 min. Ja joka päivä enemmän!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti