sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Hiljaiseloa

Elämä täällä sujuu tällä hetkellä melko rauhallisesti. Niin itsellä kuin maallakin. Sen suurempia otsikoita ei ole revitelty oikein mistään. Ei ole ollut jengiammuskeluja, hallitus taitaa tehdä perustyötään. Ei mutta, kyllähän pääministeri teki ministerimuutoksia, ministerisalkkuja vaihdettiin ja uusiakin tuli ja vanhoja lähti. Paljon naisia tuli nyt hallitukseen. Tällä uudella kokoonpanolla lähdetään sitten nostamaan Tanskaa pinnalle.

Yksi pinnalla olleista asioista on ollut saudiarabialaisen juristin tekemät haasteet tanskalaisten lehtien päätoimittajille. Asia koskee muinaisia Muhammed-kuvia, joita tanskalaiset lehdet julkaisivat ja jotka aiheuttivat mellakoita ja uhkailuja islamilaisessa maailmassa. Pilapiirrosten tekijä on ollut siitä alkaen murhauhkausten alla. Jokin aika sitten somalialainen mies tunkeutui kirveen kanssa hänen kotiinsa ja yritti tappaa pilapiirtäjän. Hän pääsi kuitenkin pakenemaan turvahuoneeseen ja pelastui. Nyt hän on jatkuvassa poliisivartioinnissa.

Nyt saudiarabialainen asianajaja Faisal Yamani on kirjoittanut 16 tanskalaislehden päätoimittajalle ja luvannut haastaa lehdet oikeuteen, jos nämä eivät julkisesti pyydä anteeksi kuvien julkaisua ja niistä aiheutunutta harmia. Politiken-lehden päätoimittaja on viime viikolla sitten pyytänyt julkisesti anteeksi.Ja se on nyt sitten aiheuttanut kirjoittelua sananvapaudesta ja lehtien riippumattomuudesta. Sehän on nyt aivan selvää. Jopa hänen omen lehtensä toimittajat ovat kirjoittaneet kriittisesti tästä anteeksipyynnöstä.

Yamani vaatii myös, että Jeesus, Neitsyt Maria, Mooses, Gandhi, Nelson Mandela, Martin Luther King, Dalai Lama, Ibn Sima (980-1037, persialainen lääkäri, filosofi ja valtiomies), Ibn al-Haitham (arabialainen luonnontieteilijä ja matemaatikko) ja jopa Albert Einstein olisi jätettävä lehtikirjoitteluissa loukkaamattomiksi.

Viime viikolla etusivun uutinen muutaman päivän ajan oli norjalaisen lentoemännän murha. Täälläkin tapahtuu järjettömiä murhia amerikkalaiseen viihdesarjamalliin. Lentoemäntä oli majoittunut hotelliin lennon jälkeen ja hänen huoneensa ovi ollut hiukan raollaan. Romanialainen mies oli huomannut sen ja mennyt sisään. Murhasi lentoemännän, varasti tavarat ja lähti muina miehinä pois. Valvontakamerat paljastivat hänet. Seuraavana päivänä hän itse ilmoittautui Malmön poliisille. Masentavaa.

Positiivistakin on. Eurooppalaisen tutkimuksen mukaan tanskalaiset ovat euroopan onnellisin kansa. No, se kai on tiedetty, mutta samaisen tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat euroopan kolmanneksi onnellisin kansa. Vau.
Legolla menee hyvin. Sen viime vuoden tulos oli huima. Palikoita ostettiin enemmän kuin koskaan ennen.
Kevättä on ilmassa. Polkupyörät ja rullaluistimet ovat ilmestyneet kauppoihin. Polkupyöräliikkeissä pyöriä on tietysti kaupan vuoden ympäriinsä, mutta nyt ne ovat ilmestyneet myyntiin myös lähiruokakauppoihimme. Myös muutamassa oikein aurinkoisessa paikassa olen nähnyt krookuksia pinnalla ja kukkakaupat myyvät jo orvokkeja. Ensi viikoksi on luvattu päiväksi jo lämpöasteita, yöllä on vielä pakkasta. Ja kyllä, täällä puhutaan paljon säästä.

Tuossa Kööpenhaminan ulkopuolella, Ishöjn kunnassa sijaitsee modernin taiteen museo Arken . Siellä on nyt Joan Miron (1893-1983) näyttely. Hieno. Laaja. Siellä oli paljon töitä 1970-luvulta, kun hän oli jo 80-vuotias. Aina yhtä vaikuttava.
Miro on tehnyt paljon myös veistoksia. Pronssisia, joista monen nimenä oli " Nainen ja lintu". Linnut lentelivät muutenkin paljon hänen töissään. Ja naiset. Myös hauskoja värikkäitä veistoksia, joissa oli haravia, hattuja ym. hauskaa.

Toisessa erikoisnäyttelyssä esiteltiin tanskalaisen Oluf Höstin (1884-1966) töitä. tämä tanskalainen modernisti oli Bornholmin koulukunnan ainoa oikeasti Bornholmissa syntynyt taiteilija. Vaikka hän asui 25 vuotta Kööpenhaminassa, hän maalasi koko ajan kuvia Bornholmista. Hän rakasti tulen maalaamista ja hänellä oli sopimus palokunnan kanssa. Jos jossakin oli tulipalo, hänelle ilmoitettiin siitä. Ja hän tuli paikalle maalaamaan.

1935 hän ostaa pienen tilan, Bognemarkin, josta hän seuraavan 30 vuoden aikan teki yli 200 maalausta. Niitä oli näyttelyssä muutama. Hienoja. Tunnelmallisia. Sellaisen voisi seinälleen hankkia, jos olisi rahaa.
Hauskaa tutustua myös tanskalaisiin taiteilijoihin.
Huomenna vietetään sitten Kansainvälistä Naistenpäivää. se tunnetaan täälläkin, muttei vietetä mitenkään erikoisesti. Toisin kuin Venäjällä. Venäläinen kurssikaverini kertoi, että siellä se on suuri juhla. Kansallinen vapaapäivä. Siis onnea kaikki naiset!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti