maanantai 24. toukokuuta 2010

Mi´lano

Täällä Tanskassa vietetään perusteellisesti helluntaita. Tänään maanantaina on vielä 2. helluntaipäivä ja perinteinen pyhäpäivä. Juhlinta ei siis ole ollut niin kovin kristillistä, tai on varmaan ollut sitäkin, mutta viikonlopun tapahtumat ovat olleet varsin riehakkaita. Koko viikonlopun on vietetty Kööpehaminan helluntaikarnevaaleja, Copenhagen Carnevals. Strögetillä on samba soinut ja katu on täyttynyt kalpeista pakaroista ja leveistä hymyistä ( näin luki lehdessä). Puistoissa on myös ollut tanssia ja muuta huvitusta. Toinen valtava tapahtuma oli eilisen sunnuntain Kööpenhaminan maraton. Väkeä on siis kaduilla riittänyt.

Me emme olleet täällä paraateista, emmekä karnevaalista nauttimassa. Olimme viikonloppua viettämässä Milanossa. Siellä oli lämmintä. Minäkin pääsin nauttimaan yli kahdenkymmenen asteen lämmöstä. Ei siis tarvinnut sukkia, käsineitä eikä takkia.

Tuo taitaa olla kaupungin ykkösnähtävyys, Duomo, Milanon katedraali. Valtava rakennus, uskomattoman koristeellinen. Rakentaminen aloitettiin 1380-luvulla ja päätettiin 1800-luvulla, jolloin Napoleon kruunattiin Italian kuninkaaksi täällä.

Tässä on Galleria Vittorio Emanuelle II, katettu ostoskatu, joka yhdistää Piazza della Duomon ja Piazza della Scalan,eli katedraalin ja kuuluisan Scala-teatterin. Ja kyllä ihmiset ostivatkin. Joka toisella oli kädessään Pradan, Vuittonin, Armanin tai jonkun muun ostoskassi. No, ehkä liioittelen jonkun verran, mutta aika monella. Monet tulevatkin Milanoon ostoksille. Tullessani kaupunkiin mies oli vielä konferenssissa. Hänelle sanottiin siellä, että vaimo menee varmaankin suoraan ostoksille. Hänen tullessa hotelliin hänelle sanottiin, että vaimo tuli ja meni. Osoksille varmaan. Ja minä vain ihailin Duomoa tuhnsien muiden turistien kanssa.
Napoleonille rakennettiin hieno riemukaari, joka on nyt korjauksen alla. Jossain oppaassa sanottiin,että kaupunki on edelleenkin aika saastunut ja että aina välillä tietyllä ilmalla olisi hyvä käyttää hengityssuojainta. Talot ovat melkoisen likaisia ja monia siellä korjataankin ja puhdistetaan.

Onneksi siellä täällä oli vihreitä keitaita, joissa voi hengittää ja nauttia.

Leonardo da Vincin patsas Scalan edessä.

Koska puutarha täytyy olla, se tehdään vaikka katolle. Monien talojen katolla kasvoi metsä.

Lauantaina puluparat joutuivat etsimään isumapaikkansa kuka mistäkin. Aamulla Piazza del Duomo alkoi täyttyä sinimustapaitaisista lippua heiluttavista ja laulavista ihmisistä. Pulut eivät enää mahtuneet istuskelemaan aukiolla.

Illalla Espanjassa Madridissa pelattiin Champion-liigan loppuottelu Bayern Munchen - Inter Milan. Piazza del Duomolla oli kaksi screeniä, joilta ottelua saattoi illalla seurata. Paikalla piti olla ajoissa, jotta ylipäätään mahtui aukiolle. Koko päivän pitkin kaupunkia liikkui eri-ikäisiä ihmisiä laulaen, torvia soitellen, lippuja heilutellen. Duomon lähettyvillä oli aivan mahdotonta päästä eteenpäin.

Ottelun alettua illalla Duomolle oli turha yrittää. Aukiolla oli yli 100 000 innokasta Inter-fania. Inter voitti 2-0.Voi vain arvata, millainen meteli kaupungilla oli ottelun jälkeen.

1 kommentti:

  1. hyvä että siellä oli lämmintä,täällä on vain 10 asteta aamulla ,päivällä vähän enemmän.Kyllä kukat alkaa kukkia täälläkin.

    VastaaPoista