lauantai 19. kesäkuuta 2010

DANMARK, DANMARK!!!!

Blogin kirjoittaminen pätkii pahasti. Kesä käy täällä aina välillä kylässä ja silloin pitää olla ulkona. Ei sisällä. Taitaa käydä niin, että kesän aikana tekstiä tulee varsin harvakseltaan. Nautitaan kesästä ja aina välillä paistavasta auringosta.

Täälläkin, niin kuin varmasti niiiiin monessa kodissa, on katsottu Victorian ja Danielin häitä. Kaunista. Tanskalaiset kuninkaallisetkin olivat tietysti häissä. Kuningatar Margareeta ja ja Kalle Kustaahan ovat serkuksia ja Tanskan prinssit ja ruotsalaiset prinsessat ja prinssi näin ollen pikkuserkkuja. Täällä oli lehdessä hauska pilapiirros, missä Tanskan prinssi Joachim istui TV:n ääressä Tanskan lippu ja Tuborg-pullo kädessään ja katsoi jalkapalloa. Tänään illalla muuten tulee Tanska-Kamerun jalkapallo-ottelu. Kuvatekstinä oli, että kuninkaallisessa perheessä on harrastettu arvontaa ja arpa osui prinssi Joachim paran kohdalle, hänen täytyi jäädä kotiin edustamaan kuningasperhettä. Täällä on näet niin, että jos hallitsija on pois maasta, jonkun kuningasperheestä on oltava paikalla. Ja tänään tosiaan Tanskalla on tärkeä matsi... Ps. Mark Levengood on Ruotsin TV:n kommentaatorina ja kaikki on otroligt härligt.

Lähipubimme, joka on täkäläisittäin niin pieni, että siellä sisällä saa polttaa tupakkaa, ikkunaan on ilmestynyt valtava Tanskan lippu. Sisällä on TV, josta voi hyvässä seurassa seurata Tanskan etenemistä MM-kisoissa. Isoja screenejä on täälläkin kaupungissa muutama, joista voi ulkona katsoa Tanskan pelejä. Elokuvateatteri Imperialissa voi matseja katsoa kaiken lisäksi 3D:nä, niiden lasien kanssa. Ensimmäinen ottelu oli maanantaina keskellä päivää. Kaupunki oli täynnä valko-punaisiin pukeutuneita, olutpakkeja kantavia ihmisiä, jotka olivat matkalla yhdelle tällaiselle screeni-paikalle. Ottelun alettua kadut olivatkin sitten aika tyhjiä. Tanskalle ei käynyt kovin hyvin Hollantia vastaan, hävisivät 2-0. Lehdet pyysivät joukkueelta ihmettä, mutta eivät saaneet sitä. Nyt joukkue on sitten luvannut voittaa kaksi seuraavaa ottelua. Tänään Kamerunin ja sitten Japanin. Niinpä.

Viime viikolla ilmestyi Kööpenhaminan kaupungin teettämä integraatiobarometri. Se tehdään vuosittain ja siinä kysytään kaupunkilaisilta erinäisiä asioita viihtyvyydestä ja sen sellaisesta. Tämän barometrin mukaan kaupunkilaisten turvallisuuden tunne on tässä vuoden aikan kasvanut melkein parikymmentä prosenttia. Nyt ihmiset tuntevat olonsa yhtä turvalliseksi kuin silloin, kun jengiammuskelut eivät vielä olleet alkaneet. Nyt olikin ollut tosi hiljaista monta monta kuukautta. Yhtään ampumistapausta ei ollut tapahtunut. Ei ennen kuin nyt. Pari päivää barometrin julkistamisen jälkeen. Yhtä jengimiestä ammuttiin Christianiassa ja pari päivää sen jälkeen yhden toisen entisen jengiläisen autoon oli asennettu pommi, joka räjähti, kun hän istui autoon. Tämä pommitapaus ei tapahtunut kuitenkaan täällä Kööpenhaminassa. Kuolonuhreilta vältyttiin. Nyt kuitenkin pelätään, että jengien väliset nahinat kiihtyvät. Poliisi sanoikin, että yksikin ammuskelu ja turvallisuudentunne puf katoaa. Varoa pitää eikä levätä laakerinlehdillä, niin kuin tanskalaisittain sanotaan.

Täällä tapahtui erikoinen ryöstö. Yhtenä perjantai-iltapäivänä pari rosmoa piiloutui yhden pankin tallelokerikkohuoneeseen. Viikonlopun aikana he sitten rauhassa porailivat ja väänsivät lokeroita auki. Maanantaina pankin auettua he apureidensa avulla muina miehinä kävelivät saaliineen pankista pois. Tapausta salailtiin jonkin aikaa. Ilmeisesti se oli liian noloa.

Ensi viikolla loppuvat sitten koulut. Kesäloma alkaa ja kestää kuusi viikkoa. Ylioppilaat saavat hattunsa ja juhlivat koko viikonlopun. Ajavat kuorma-autojen lavoilla ja huutelevat ohikulkijoille. Kaupoista saa ostaa pienia ja isompia Tanskan lippuja, joita sitten voi laittaa juhlapaikan koristukseksi. Nämä täällä rakastavat näitä pikku lippujaan ja aina kun on jokin juhla, niitä on joka paikassa.

Kun on vähänkin niin lämmintä, että voi olla ulkona, niin sitten ollaan. Puistossa aurinkoa ottamassa. Kavereiden kanssa hengaamassa. Jalkapalloa pelaamassa. Piknikillä. Lukemassa. Tässä ollaan Kongens Havessa, Kuninkaan puistossa tiistaina keskellä päivää.

Nuo alkupään kuvat ovat kasvitieteellisestä puutarhasta. Ihana paikka. Ympäri vuoden, mutta varsinkin nyt, kun kukat kukkivat ja tuoksuvat. Ja minä läysin kamerasta supermakron... Ja nämä loppupään kuvat ovat Kongens Havesta.

Olemme nyt pari päivää jännityksellä seuranneet, miten Jyllannin itärannikolla sijaitsevan Vejlen rannalle uinut valas mahtaa selvitä. Se ui niin rantaan, ettei päässyt irti. Palokunta kasteli valasta, ettei se kuivunut. Jossain vaiheessa se pääsi irti ja lähti uimaan pois, mutta palasi takaisin ja jäi taas kiinni. Eikä yrittänytkään pois. Asiantuntijat sanoivat, että se on nyt niin väsynyt ja sairas, että se todennäköisesti kuolee. Mutta tänään se onkin piristynyt ja lähtenyt uiskentelemaan. Jippii. Rannoilla oli tuhansittain ihmisiä katselemassa sen "kuolinkamppailua". Monet uivat sen viereen. Poliisi varoitteli, että vaikka se on heikko, saattaa se kuitenkin olla arvaamaton ja sen lähelle uimista kannattaisi välttää. Ja uskoivatko ihmiset? Eivät tietenkään. Ihan niin kuin Suomessa, jossa varoitettiin kaupungissa liikkuvasta karhusta ja kehoitettiin pysymään kotona. Niinhän se oli? Ja siellähän he pysyivätkin...

Ensi torstaina on Sankt Hans dag, juhannus 24.6. Täällä sitä ei sitten vietetä mitenkään. Sank Hans -aattona eli keskiviikkoiltana poltetaan puistoissa kokkoja ja lauletaan yhteislauluja. se on siinä sitten. Viikonloppu täällä on kuin mikä tahansa viikonloppu. Joten täytyy järjestää itselle ihan oma juhannus.

Siis, oikein oikein hyvää ja rauhallista juhannusta teille kaikille!

2 kommenttia:

  1. Jess, mulla on nyt stv paalla tassa! Hyva kun kerroit, etta Mark Levengood on siella kommentaattorina!!! Se on ihana!

    Ja kivaa, kun kerroit taas kaikenlaista sielta teilta :).

    VastaaPoista
  2. Tuula, niin minustakin. Aina niin hyvällä päällä.

    VastaaPoista