torstai 21. huhtikuuta 2011

Kotona Suomessa

Onpa tässä ollut piiiitkän pitkä hiljainen kausi. Nyt pikainen päivitys.

Tanskan kausi on nyt ohitse. Viimeiset viikot Kööpenhaminassa olivat paikkojen uudelleen katselua, hyvästejä, tavaroiden lajittelua ja pakkaamista. Mukamas kiirettä, vähän haikeutta, ikävä ihania ihmisiä.

Vajaa kaksi vuotta on kulunut kuin siivillä. Kööpenhamina on ihana kaupunki ja paljon mukavaa on tapahtunut. Ja niin kuin elämään kuuluu, niin myös vähän ei-niin-mukavaakin. Päivääkään en vaihtaisi pois.

Nyt on viikko oltu täällä koti-Suomessa. Pikku-ukko tuli sairaaksi, joten Moffa eli miehenpuolisko ja minä olemme olleet lapsenvahtina. Välillä olemme levitelleet lumia pihalla paremmin sulamaan ja hakanneet jäätä ja auttaneet kevättä. Se tulee. Ei vielä yhtä vihreänä kuin Tanskassa.

Muistanpa viime vuoden toukokuun, kun te täällä Suomessa saitte paistatella auringossa ja helteessä, ja me siellä Tanskassa värjöttelimme kylmyydessä. Toivottavasti tänä vuonna käy samalla lailla. Nyt niin, että ME täällä Suomessa...

Olen myös yrittänyt tehdä muuttoilmoitusta Suomeen, mutta se ei tunnu olevan niin yksinkertaista kuin maistraatin ja muiden sivuilla annetaan ymmärtää. Paikallinen maistraatti haluaa minulta tanskalaisen viranomaisen kirjallisen todistuksen siitä, että minulla on ollut tanskalainen henkilötunnus. Henkilökortti olisi ollut kuulema hyvä, mutta tanskalaiset halusivat, että se palautetaan ennen muuttoa. Joten sitä ei ollut. Jonkinlaisen todistuksen olen saanut aikoinani saadessani kortin, mutta se on tietenkin muuttokuormassa matkalla Suomeen. Ja kun missään ei mielestäni sanottu, että tällaista tarvitaan, en tietenkään ole osannut siihen varautua. Nyt on oltu yhteydessä niin Kööpenhaminan borgerserviceen kuin Folkregisteriinkin. Jotain sieltä on nyt matkalla tänne. Toivottavasti. Että asiat osaavat olla hankalia, varsinkin kun ilmoituksen pitäisi voida tehdä nykyään "helposti" netissä...

Pari päivää raivostutti ja kiukutti. Mutta nyt alkaa hermot rauhoittua. Täytyy ottaa sellainen "jos ei tänään, niin sitten huomenna...tai joskus..."-asenne. Että enköhän minä saa itseni joskus suomalaiseen väestörekisteriin. Ja muuttokuorma on tulossa jo tiistaina. Sen homman on suomalainen Niemi hoitanut ensiluokkaisesti. Vähän mainosta.

Vaikka aika Tanskassa oli tosi mukavaa ja vähän on ikävä sinne, on tosi mukava muuttaa takaisin. Alusta asti tiesimme, että asumme siellä vain rajallisen ajan, joten on osannut varautua takaisintulemiseen. Ja oma koti on aina oma koti. Ja lapset ja sukulaiset ja ystävät ovat täällä. Aika aikaansa kutakin. Nyt uusia haasteita kohti.

Mutta sitä ennen vietämme pääsiäistä. Ihanaa pääsiäistä teille kaikille! God påske til alle!

3 kommenttia:

 1. Tervemenoa takaisin Suomeen ;). Mielellani olisin jatkanut juttujesi lukemista Tanskasta, mutta toivon, etta kirjoittelet myos sielta Suomestakin. Olisi mukavaa kuulla, kuinka kotiutuminen sujuu.

  Oikein hyvaa paasiaista!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Tuula! Vaikka mukava olisi ollut jatkaa elämää Tanskassakin, niin on ihana palata takaisin Suomeen. Aika aikaansa kutakin.
  Enköhän minä jatka kirjoittelua täälläkin.
  Hyvää ja aurinkoista pääsiäistä sinullekin. Tänne on luvattu ihania aurinkoisia pääsiäispäiviä.

  VastaaPoista
 3. Tervetuloa taas kotiin, Päivi.

  Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista