tiistai 10. marraskuuta 2009

Aurinkoa, please!

Tuo pyyntö kuulostaa niin tutulta, että sen olen varmastikin aikaisemminkin esittänyt. Ja nyt taas, kun tuntuu, että tässä on muutaman viikon vain satanut vettä. Mikä todennäköisesti ei ihan pidä paikkaansa, mutta pilvistä on ollut ainakin. Siis nyt marraskuussa.

Koska lokakuu oli täällä muutaman asteen tavallista kylmempi ( 7,9 astetta) vähän tavallista sateisempi, mutta paljon aurinkoisempi ( keskimäärin 114 tuntia aurinkoa, joka on 31 % enemmän kuin tavallisesti). Erikoinen yhtälö...

Tosiasia kyllä on, että täällä sataa paljon. Keskimäärin 171 päivänä vuodessa. Mikä on noin lähes joka toinen päivä. Ei aina koko päivää. Osan vain. Usein sateet tulevat ja menevät. Välillä saattaa paistaa jopa aurinkokin. Olenkin ihmetellyt, miksi ihmiset kävelevät täällä kumisaappat jalassa, vaikka aurinko paistaa. ...koska on erittäin todennäköistä, että iltapäivällä sataakin vettä. Kun lukee sääennusteita, niin ainoastaan tämän päivän sää on suhteellisen varmaa. Huomisen säätila saattaa muuttua tämänpäivän ennusteesta, saati sitten pidemmät ennusteet. Eilen koko loppuviikoksi luvattiin joka päiväksi PELKKÄÄ sadetta, tänään huomisen ennusteessa aurinko HIUKAN pilkahtaa, katsotaan huomenna.

Tuuli on kuitenkin varmaa. Tanska onkin yksi niistä paikoista maailmassa, jossa varmimmin tuulee. Joskus on hauska katsoa, kuinka kaduilla liikkuu irtonaisia tavaroita, niin kuin esim. laatikoita, joita jotkut ovat jättäneet hetkeksi oven ulkopuolelle odottamaan. Viime viikolla yhtenä päivänä tuuli niin kovaa, että kun lähdin pyörällä kouluun, matka aivan yksinkertaisesti pysähtyi tuulenpuuskaan. Yksi studiekammerat pyöräilee säässä kuin säässä kouluun. Normaalisti hänellä menee puoli tuntia matkaan, silloin meni 45 minuuttia. Mutta osataan täällä tuota tuulta hyödyntääkin. Juuri äskettäin avattiin uusi tuulivoimalapuisto. Monilla maatiloilla on oma "tuulimyllynsä", ja Ishöj´ssä sijaitsevalla Ikeallakin on oma tuulimylly, jonka avulla se tuottaa tarvitsemansa sähkön.

Viime viikolla satoi myös hiukan lunta. Me kutsuisimme sitä ehkä kuitenkin rännäksi. Se suli saman tien kun kosketti maata. Kööpenhaminassa on kuitenkin keskimäärin 30 päivänä vuodessa lunta tai räntää ja 20 päivänä pakkasta. Liekö ilmastonmuutoksen syytä, vai mitä, mutta viime talvi oli noin asteen tavallista lämpimämpi (kolmen talvikuukauden keskilämpötila oli 1,5 astetta) ja kaksi edeltävää talvea olivat vieläkin lämpimämpiä. Katsotaan ja mielenkiinnolla odotetaan, mitä tämä talvi tuo tullessaan.

"Oikea" talvi tulee tänne kuitenkin vasta sitten, tuulet kääntyvät puhaltamaan idästä tai pohjoisesta ja tuovat tullessaan kuivaa ja kylmää ilmaa. Länsituulet tuovat mukanaan matalapaineita Atlantilta. Juuri niitä, mitkä sitten matkaavat kohti koillista ja Suomea. Elleivät sitten jatka matkaansa kohti itää ja mene ohi etelästä sateineen.

"Oikea" kesäkin tänne tulee vasta, kun ilmavirtaus tulee kuivasta idästä. Silloin voi lämpötila nousta jopa yli 30 asteen. Näin ei kuitenkaan tapahdu edes joka vuosi.

Täällä on kyllä saanut kokea, minkälainen on oikea meri-ilmasto. Ei-helteistä kesällä (lämmintä mielestäni, kyllä) ja lämmintä, tuulista ja kosteaa syksyllä ja talvella. Etelä-Amerikkalaiset ja aasialaiset opiskelukaverit palelevat koko ajan. He istuvat jopa sisällä takki päällä. Nytkin on kuitenkin melkein 10 astetta lämmintä ja sehän on lämmintä suomalaisittain. Mutta aurinkoa me kaipaamme kaikki, varsinkin nämä aurinkoisten seutujen ihmiset. Heistä on eksoottista se, että täällä poltetaan niin paljon kynttilöitä. Heidän kotiseudullaan kynttilöitä poltetaan vain juhlatilaisuuksissa. On se kuitenkin miellyttävämpää ja lämpimämpää valoa kuin sähkövalo. Ja se lämmittää mukavasti sielua (kuin myös huonetta).

Jotkut puut jaksavat vielä sinnitellä lehtiensä kanssa, kaikki eivät ole jaksaneet. Tuuli sitten kasaa lehtiä kasoiksi joka paikkaan. Kiinteistöjenhoitajilla on ehkä vuoden kovin rupeama meneillään. Täällähän ei normaalisti sada 30 senttiä lunta yhden vuorokauden aikana...

Muratti, jota täällä kasvaa metsissäkin puiden runkoja pitkin, on vihreää. Täällä se ilmeisesti selviää talven yli.

Täällä on nytkin tulppaaniaika. Yksi nippu, jossa on 10 tulppaania, maksaa 25-40 kr (n. 3-5 euroa). Niitä ja kynttilöitä...

Taitaa olla joulukukka- tai muiden asetelmien aika. Kukkakaupoissa on kovasti myynnissä sammalta, kukkasipuleita, erilaisia marjaoksia. Täällä ei ole niin helppoa mennä metsään sammalta keräämään. Kolme tuollaista pientä sammalmötikkää maksaa 20 kr= n. vajaa 3 euroa. Mutta katselkaapa Suomessakin ilmestyviä sisustus- tai joululehtiä. Useissa niissä on esitelty tanskalainen (joulu)koti itsetehtyine koristeineen. Mutta ehkei ihan vielä, vaikka houkuttelevilta nuo sammalet näyttävätkin...


1 kommentti: