tiistai 3. marraskuuta 2009

Joulua odotellessa...

No, nyt sitä ei enää pysty välttämään. KAIKISSA kaupoissa ( myös meidän pienessä lähikaupassa) on joulukoristeet laitettu paikoilleen. Näkyvästi esille. Jopa lähikauppamme joulukoristevalikoima on melkoinen. Joululaulut eivät vielä soi, mutta kohta ehkä.
Nämä joulupallot on kuvattu lokakuun puolessavälissä. Ne ovat siitä hillitymmästä päästä.

Viime perjantaina, lokakuun viimeisenä perjantaina oli J-dagen (julbryg-dagen). Tuborgin jouluolut tuli markkinoille. Illalla klo 20.59. Ihan totta. Täällä on kuulema lähes kahdenkymmenen vuoden perinne kyseisen yhtiön jouluoluen myynnin alkamisesta. Tänä vuonna se siis alkoi 30.10. klo 20.59. Tuokin päivä siirtyy kuulema vuosi vuodelta aikaisemmaksi. No joka tapauksessa, se näyttää olevan iso tapahtuma. Tehtailta lähtee "jouluolutrekkoja", jotka kuljettavat olutta ravintoloihin. Kuulinpa tarinoita, että joissakin paikoissa rekoista jaettaisiin maistiaisia. Ravintolat ovat täynnä väkeä juomassa ja viettämässä J-dagea. Tuborgin sinisissä tonttuhatuissa. Ja illalla johonkin aikaan pääsi ilmaiseksi kotiin S-junalla. Piti tietysti maistaa olutta. Siinä maistuu lakritsi.

Asioilla on aina tietysti se toinenkin puoli. Vasta tänä vuonna suomalaiset ohittivat tanskalaiset juomisessa (jonkin mittarin/tutkimuksen mukaan). Eli siis täälläkin juodaan runsaasti. Eikä niinkään väkeviä niin kuin Suomessa, vaan olutta ja viinejä. Täällä 16-vuotias saa ostaa olutta ja viiniä kaupasta, eikä kaduilla juomista ole kielletty. Kyllä se siis näkyy, varsinkin kesällä. Nyt perjantaina J-dagenina poliisi piti ratsioita kaduilla ja teillä ja puhallutti autoilijoita, mikä taas muuten on hyvin harvinaista. Koska poliisi ei valvo, on aika tyypillistä mennä auton rattiin kahden oluen jälkeen. Vain jos jotain sattuu, olet lirissä. Asenteet ovat aika lepsut. Ja kyllähän sitten tapahtuukin onnettomuuksia. TV:ssä haastateltiin nuorta tyttöä, joka oli menettänyt molemmat vanhempansa rattijuopon takia. Niinhän ei saisi koskaan olla.

Lauantaina näkyi kaupungilla paitsi pieniä ja isoja noitia, niin myös valtavasti nuorta väkeä valkoisissa vaatteissa. Näytti vähän samalta kuin Suomessa vappuna, kun opiskelijat kulkevat haalareissaan. (Täällähän ei vappua muuten vietetä. Paitsi täällä asuvat suomalaiset, jotka lakittavat Pienen merenneidon...paitsi ensi vappuna, kun Pieni neito on lainattu pois ja lähtee kesäksi muistaakseni Kiinaan...) Parkenissa oli valtava Sensation-tanssitapahtuma, jonne pääsi sisään maksamalla sisäänpääsyn ja pukeutumalla valkoisiin. Paikalla oli lehtien mukaan lähes 30 000 valkoista tanssijaa.
Täällä on nyt satanut koko viikonlopun ja alkuviikon ja sadetta on luvattu loppuviikoksikin. On märkää ja harmaata. Kyllä tässä valoa tarvitaankin, jotta jaksaa. Ja välillä jotain mielen piristystä jossain. Mutta kotona on mukava sytyttää kynttilät. Ja vetää villasukat jalkaan. Lukea kirjaa. Katsoa englantilaista krimiä...


2 kommenttia:

 1. En tieda kuulunko joukkoon joka saa kommentoida mutta blogisi on julkinen eli oletan sanan olevan vapaa?

  Jokin aika sitten tormasin Oprah'n ohjelmaan jossa han vieraili Tanskassa.
  Sita katsoessa tuli mieleton tuttuuden tunne: koti, jossa Oprah kavi oli kalustettu Ikealla!

  Haastattelussa oli nuoria naisia, osa aiteja. Heista paistoi positiivinen ylpeys siita kuinka tarkea perhe ja ystavat ovat.

  Olin nakevinani heissa enemman rentoutta ja itsevarmuutta kuin suomalaisissa olisi ollut.
  Sain siis sellaisen vaikutelman.

  Naetko, koetko jotain eroa suomalaisiin?
  (en siis aja takaa mitaan suomalaisten dumppaamista vaan sinun objektiivista nakemystasi kun siella asut ja olet suomalainen)

  ps. taalla Egyptissa ei ole joulusta tietoakaan - viela.
  Kylla se tannekin tulee mutta ei onneksi viela.
  Taytyyko kaiken kaupallisen olla globaalia?

  VastaaPoista
 2. BLOGitse, mukavaa kun olet lukenut blogiani ja kommentoida aina saa.
  Itse olen asunut täällä n. 5 kuukautta. Ja kyllä, luulenpa että tanskalaiset osaavat ottaa elämänsä rennommin ja itsevarmemmin kuin suomalaiset. Ihmiset tuntuvat olevan hyvällä tuulella eikä täällä valiteta pimeyttä, tuulta tai sadetta. Saappaat jalkaan ja sadetakki päälle ja menoksi. Tai sanotaanko, että itse olen kuullut valittamista hyvin vähän.Itse olen tuskaillut aamulehden kanssa (jonka haluan EHDOTTOMASTI lukea yhtenä kappaleena ja kuivana), mutta naapuri osaa ottaa asian huomattavasti rauhallisemmin kuin minä. Sellaista sattuu.
  Varmastikaan kaikilla ihmisillä edes täällä ei mene hyvin ja ongelmia on, mutta jopa joidenkin tutkimusten mukaan tanskalaisilla on hyvä epävarmuuden sietokyky, huomisesta ei kannata murehtia. Ja sehän olisi tietysti hyvä oppia.Paitsi, että lehti saisi kyllä tulla postilaatikkoon...
  Kaupallinen joulu tuntuu täällä alkavan ( niin kuin Suomessakin) aina vain aikaisemmin ja aikaisemmin. Täällä näin ensimmäiset julfrokkost (joululounas)-ilmoitukset elokuussa. Nyt siis höngitään jo täyttä häkää. Onneksi voi kaupoissa kulkea ko. koristeiden ohitse ja odottaa vielä viikkoja...
  Mukavaa syksyä sinulle sinne Egyptiin!

  VastaaPoista