keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Paljon tienaavat köyhät kööpenhaminalaiset

Nyt maaliskuun alusta alkaen alle 18-vuotiaat eivät enää saa ostaa särkylääkkeitä, niin kuin Panodilia tai Ipreniä, ilman reseptiä. Monia lääkkeitä saa täällä ostaa paitsi apteekeista niin myös ruokakaupoista, kioskeista ja huoltoasemilta. Nyt myyjät joutuvat tarkistamaan ostajien iän ennen maksun ottamista. Kauppojen kassat ovat lähes kaikki alla 18-vuotiaita, he kun ovat halvempia työnantajalle kuin täysi-ikäiset. Olutta ja viiniä taas saa ostaa, kunhan on 16 täyttänyt, muttei sitten väkeviä, joita varten täytyy olla yhtä vanha kuin särkylääkkeitä varten. Onko sekavaa? Särkylääkkeiden ostamisen korkea ikäraja johtuu siitä, että vuodessa n. 300-400 nuorta yrittää tehdä itsemurhan syömällä suuria määriä lääkkeitä. Täällä saa nimittäin ostaa Panodilia 100 pillerin purkeissa.

Juuri ilmestyneestä tilastosta selviää, että kööpenhaminalaiset tienaavat enemmän kuin muut tanskalaiset. Heillä on vuodessa 8500 kr. ( n. 1140 €) enemmän käyttörahaa. Mutta se ei paljoa lohduta, kun kaikki täällä on niin paljon kalliimpaa kuin muualla. Kööpenhaminalaiset itseasiassa saavat ansaitsemillaan suurilla summilla vähemmän kuin muualla asuvat pienimmillä rahamäärillä. Esim. omakotitalon neliöhinta pääkaupungissa on n. 24 000 kr (n. 3 200 €), eteläisessä Sjellannissa se on puolet tuosta. Kahden makuuhuoneen asunto keskustassa maksaa vähän yli puoli miljoonaa euroa. Mutta asuminen täällä on tietoinen valinta niille, jotka haluavat, että ravintolat, kahvilat, kaupat, teatterit, oopperat, elokuvateatterit ja muut erikoispalvelut ovat pyörämatkan päässä.

Itse sain tuta palveluiden kalleuden käydessäni kampaajalla silloin tänne muuttaessani. Hiukset pestiin, latvoista leikattiin korkeintaan sentti ja sitten hiukan kuivattiin. 960 kr = 92 €. Onneksi sittemmin löytyi hiukan halvempi kampaaja. Nyt saa hiukset kasvaa ja ne leikataan aina Suomessa käydessä. Matkoja ei lasketa hintaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti