tiistai 18. lokakuuta 2011

Sovinto


 Huomasin lehdestä, että Pernilla Augustin ohjaama Susanna Alakosken kirjaan Sikalat (Svinalängorna) perustuva elokuva Sovinto (Svinalängorna) sai Pohjoismaiden neuvoston tämän vuoden elokuvapalkinnon. Samainen filmihän on myös muistaakseni Ruotsin Oscar-elokuvaehdokas.


Viime keväänä, ennen Suomeen muuttoani, kävin katsomassa elokuvan ennakkonäytöksen Kööpenhaminassa. Vaikuttava, puhutteleva, raju elokuva suomalaisesta perheestä onnea ja rikkautta etsimässä 70-luvun Ruotsissa, vanhempien alkoholismista ja kyvyttömyydesta hoitaa perhettä, mutta myös muutamista onnen hetkistä, läheisyydestä Leena-tytön silmin nähtynä.

Elokuvassa aikuinen Leena ( Noomi Rapace) kohtaa sairaan äitinsä ( Outi Mäenpää) vuosien jälkeen, käy läpi lapsuuttaan Ystadissa, syyttää ja vihaa ja ...

Elokuva on  raju kokemus, näyttelijät hyviä. Erityisesti Tehilla Blad, joka esitti Leenaa lapsena, ja Outi Mäenpää ja Ville Virtanen isänä olivat todella vaikuttavia, aitoja. 


Elokuvan jälkeen Pernilla August yllättäen astui valkokankaan eteen kukitettavaksi ja haastateltavaksi. Tämä elokuva on hänen esikoisohjauksensa. Hän halusi ehdottomasti ohjata elokuvan Alakosken kirjasta luettuaan sen. Outi Mäenpäätä ja Ville Virtasta hän kehui kovasti ja sanoi, että näissä suomalaisissa näyttelijöissä on  enemmän temperamenttia ja särmää kuin ruotsalaisissa kollegoissaan...


Lukekaa ja katsokaa, jos mahdollista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti