keskiviikko 1. heinäkuuta 2009

Varoitus: Aurinko paistaa!

Niin, täällä paistaa aurinko. Lämmintä on reilut 25 astetta. Onneksi välillä tuulee. Ulkona. Sisällä ei tuule ja lämmintä on varmaan reilut 30 astetta. Meillä isot ikkunat päästävät aurinkoa sisään iltapäivästä iltaan asti. Piti käydä ostamassa tuuletin, jotta illalla saisi unenpäästä kiinni.
Mukavaahan auringonpaiste on. Meille, jotka lomailemme. Onnellisia ne työntekijät, joilla on ilmastointi työpaikallaan... Ja tietysti vielä onnellisempia ne, jotka viettävät lomaansa juuri nyt...
Täälläkin varoitellaan auringonoton vaaroista. Kehoitetaan pukeutumaan peittävästi ja laittamaan tarpeeksi korkeaoktaanista aurinkovoidetta. Minä en laittanut, kun eilen kävelin ulkona ja saan nyt tuntea sen nahoissani, lähinnä olkapäissä ja niskassa. UV-indeksi on täällä kirkkaalla ilmalla yli 6, joten varovainen saa olla. Tänään pukeudutaan sitten hyvin peittävästi.
Eiliset "palovammat" sain, kun kiertelin katsomassa Kastelletia. Se on 1600-luvulla rakennettu viisisakaraisen tähden muotoinen linnoitus aivan Pienen merenneidon lähellä. Eli siis lähes keskustassa. Se on nykyisin Euroopan vanhin toimiva sotilastukikohta. Ja todellakin, siellä oli sotilaita rivissä ja jonossa ja ties missä asetelmassa. Mutta siitä huolimatta myös turistit ja paikalliset pääsevät sinne. Polut kiertävät linnoitusta ja ihmiset kävelivät ja juoksivat niillä, istuivat penkeillä ja söivät eväitä ja ottivat aurinkoa nurmikolla. Toivottavasti suojaus oli paremmalla tolalla kuin minulla...

Yksinäinen vaahtera antoi pikkiriikkisen suojaa auringolta, kun noustiin vallihautoja kiertävälle polulle.
Täällä ei ole satanut vähään aikaan, joten monet paikat alkavat olla melkoisen kellastuneita.

Täällä näkee kaikissa puistoissa paljon juoksijoita. Ja kaikkina vuorokaudenaikoina.


Kasarmialuelle on aikoinaan rakennettu tällaisiä punaisia rivitaloja. Ilmeisesti sotilashenkilökunta asui aikoinaan niissä. Ja ilmeisesti myös nykyäänkin.
Kaupunkia kierrellessa olen törmännyt muutamaan vanhaan asuma-alueeseen, joissa talot ovat aika samanlaisia, mutta väritys on kussakin omanlaisensa.

Österbrossa on alue, jonka nimi on Brumleby. Kaupungissa riehui kolera 1800-luvun alkupuoliskolla ja paljon ihmisiä kuoli siihen mm. huonojen asumisolojen ja hygienian takia. Tanskan terveydenhuoltosäätiö päätti rakennuttaa 1850-luvulla kaupungin huono-osaisille asuntoja, joissa ihmisillä olisi terveelliset asuinolosuhteet. Alueella on noin 500 pienasuntoa ja aikojen kuluessa niitä on saneerattu. Asukkaat eivät taida enää olla niin kovin huono-osaisia.

Lähellä keskustaa on alue, jossa on kauniita okranvärisiä taloja. Ne on rakennettu kuninkaan käskystä 1600-luvulla kuninkallisen laivaston merimiehiä varten. Tämäkin alue on nykyään arvostettu asuinalue, joten merimiehet taitavat asua muualla.

Österbrossa rakennettiin 1800-luvun jälkipuoliskolla työläisille tällaisiä asuntoja. Ne ovat kolmikerroksisia, toiset pienempiä, toiset suurempia. Alunperin ne olivat tuollaisia harmaan tiilen värisiä, toisenvärisillä tiilillä oli muurattu kuvioita. Eräs nykyinen asukas kertoi, että joitakin vuosia sitten asukkaat päättivät maalata talonsa. Kuka milläkin värillä. Hauskan näköisiä taloja, mutta toisaalta asukkaan mukaan oli menetetty jotain alkuperäistä. Niin, ilmeisesti täällä on niin paljon kaikenlaista vanhaakin, että "museovirasto" ei suojele kaikkea.
Täällä sisällä alkaa lämpötila nousta, joten taidan avata ikkunat, laittaa verhot eteen ja lähteä ulos varjoon jäähdyttelemään. Polkupyörällä.

1 kommentti:

  1. Kivoja kuvia ja historiaakin oppii tässä samalla. Pyöräilehän varovaisesti.

    VastaaPoista