torstai 17. syyskuuta 2009

Kesämökillä!

Aurinko jatkaa paistamistaan. Lämmintä on lähemmäs 20 astetta. Mainio ilma käydä kesämökillä.

Kuningas Kristian IV (hallitsi 1606-1634) asui aikanaan Christiansborgin linnassa, mutta hänestä se oli liian virallinen ja "rasittava". Niinpä hän halusi rakennuttaa pienen maalaisresidenssin itselleen aivan kaupunginmuurien ulkopuolelle. Nykyään sekin on aivan keskustassa. Mökistä tuli kolmikerroksinen pienehkö rakennus, jossa on 24 huonetta. Linna on rakennettu hollantilaiseen renessassityyliin ja kuningas halusi siitä ihan oikean linnan näköisen torneineen, vallihautoineen ja portteineen. Satulinnalta se näyttääkin, mutta "miniatyyrikoossa".

Kolme kuningasta piti sitä sitten kotinaan (Kristian IV, Frederik III ja Kristian V), kunnes Frederik IV rakennutti itselleen kunnon kokoisen linnan, Frederiksborgin linnan. Rosenborgin linnaa käytettiin myöhemmin vain satunnaisesti ja vuodesta 1838 se on toiminut kuninkaallisena museona, jossa säilytetään ja näytetään kruununjalokiviä.

Linnalla on tietysti valtava puistoalue, jossa kuninkaallinen seurue saattoi kuljeskella ja nauttia luonnosta. Nykyään tuo puisto, Rosenborgin puisto tai Kuninkaan puisto (Kongens Have) on kaikkien käytössä. Viikonloppuisin ihmiset käyvät siellä piknikillä ja muutenkin ihailemassa istutuksia. Yöksi puiston portit suljetaan.

Tuosta sisään... siitä sun matkasi pitää... Linnassa on asuinkerroksia kolme, ylempänäkin on jotain. Onkohan kuninkaalliset ullakkokomerot?

Kunnon linnassa täytyy olla vallihauta ja silta sen yli.

Linnan huoneiden seinät ja katot oli koristeltu maalauksin ja kipsikoristein.

Gobeliinit seinillä koristivat joitakin huoneita. Moniin oli kuvattu historiallisia tapahtumia.

Kuninkaan valtaistuin Pitkässä Salissa. Salin seinillä roikkui gobeliineja, joihin oli kuvattu Skånen sodan (1675-79) taisteluja.

Kuninkaallinen "valtaistuin" linnan vessassa. Koko huone oli kaakeloitu upeilla kaakeleilla. Näköala oli puistoon.
Linnan kellarissa asehuoneissa on kruununjalokivet näytteillä.

Kristian IV:n kruunu, jalokivin ja helmin koristeltuna. Uskomattoman pikkutarkasti tehty vuosina 1595-96. Kruunussa on symbolisia kuvia (jotka tässä kuvassa eivät kylläkään näy), jotka kuvaavat kuninkaan velvollisuutta suojella kansaansa verellään, hänen oikeudenmukaisuuttaan, rakkauttaan Jumalaa ja kansaansa kohtaan. Kruunua käytti viimeisen kerran Frederik III kruunajaisissaan 1648.

Edessä "The Crown of the Absolute Monarchs", todellisten kuninkaiden kruunu, jonka Kristian V teetti. Se tehtiin vuosina 1670-71 ja painaa vähän reilu kaksi kilogrammaa. Edessä oleva safiiri on ilmeisesti Milanon herttuan lahja Kristian I:lle 1474.
Takana on kuningattaren kruunu, jonka Sophie Magdalene teetti itselleen 1731. Hän kun ei halunnut pitää aikaisempaa kuningatar Anna Sophien kruunua. Niin että oma piti saada.

Helmiä, rubiineja ja timantteja.

Puistotyöntekijä on leikannut pensasaidat millimetrintarkasti. Laadunvalvonta pelaa.

Rosenborgin linnan vieressä toimii kuningattaren henkivartiokaartin päämaja. Puolenpäivän aikaa kaartilaiset lähtevät täältä Amalienborgin linnaan, jossa tapahtuu seremoniallinen vahdinvaihto.

Linnassa oli paljon koululaisia. Tytöt ihastelivat kruununjalokiviosastolla sormuksia, pojat kännyköitään. Ulkona oli kuitenkin mukava istuskella nurmikolla ja jopa ehkä opiskella jotain.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti