tiistai 15. syyskuuta 2009

tivoli.dk

Kesäkausi alkaa olla ohi. Täälläkin. Suomen vieraiden kanssa kävimme nauttimassa melkein viimeisistä Tivoli-hetkistä. Nuoriso sai riehua laitteissa, kun me vanhukset pidimme huolta Pikkuisen hyvinvoinnista. Ja mikä oli pitäessä, kun Napero oli tyytyväinen kaikkeen.

!700-luvulla Euroopassa olivat suosittuja "huvipuistot", "huvipuutarhat", joissa tarkoituksena oli saada aikaan ihana ja mukava puistojen, paviljonkien, viihteen, ravintoloiden ja muiden hauskutusten yhdistelmä. Elokuussa 1843 sai yritteliäs tanskalainen Georg Carstensen kuningas Christian VIII:lta luvan avata tällainen huvipuisto, Carstensens Tivoli og Vauxhall. Carstensen oli nähnyt Pariisissa vastaavanlaisen paikan ja otti mallia siitä. Puisto avattiin aivan silloisen Kööpenhaminan kaupungin rajalle. Nykyäänhän se on aivan keskustassa. Aivan ensimmäiseksi Carstensen joutui kuitenkin vakuuttamaan kuningas siitä, että tällainen huvipuisto oli tarpeellinen, että kansa tarvitsee juuri tällaisia huvituksia. Puiston konsepti on edelleenkin sama kuin perustettaessa: huvilaitteita, musiikkia, teatteria, pantomiimiesityksiä, ravintoloita, ilotulituksia...

Tivoli on täällä koko perheen paikka, mutta paljon myös aikuisten. Toki siellä on laitteita lapsille ja rohkeille. On vuoristorataa ja sun muuta ylösalaisin ja eestaas liikkuvaa laitetta. Mutta tämä laitealue on vain pieni osa puistoa. Siellä on kauniita istutuksia, lampia, ravintoloita ja kahviloita (lähes 50), teatteriesityksiä, konserttisali aikuisten viihdykkeeksi. Vaikka laitepuoli suljetaankin talveksi, niin Tivolin teatterissa/konserttisalissa on esityksiä vuoden ympäriinsä. Kesällä esityksiä on runsaasti.

Koko kesän on pyörinyt perjantaisin rock-konsertisarja, jossa on esiintynyt ulkomaisia ja paikallisia tähtiä. Mm. uuteen kukoistukseensa kohonnut Aqua. Muistattehan Barbiegirl, vai mikä se nyt oli... Aquahan on tanskalainen popporukka, joka on täällä taas jonkinlaisessa huudossa. Myös täällä suosittu Sys Bjerre on ollut esiintymässä. Ja joka perjantai joku muu.

Nyt kun illat ovat pimeät, on Tivoli todella kaunis. Tuhannet lamput sytytetään illaksi. Syksyn aikana puistossa järjestetään esim. Halloweenin aikaan tapahtumia ja sitten marras-joulukuussa siellä avataan joulumarkkinat kojuineen ja paikallisine nisseineen, tonttuineen.

Tivoliin on rakennettu aasialainen pagodi.

Riikinkukko ulkoilmateatterin seinänä.

Mahtaa olla upean näköistä, kun nuo puissa olevat valot iltaisin sytytetään.


Orienttia Kööpenhaminan Tivolissa.

Vanhanaikainen karuselli pienemmille lapsille. Iso osa laitteista oli niin hurjia, että alle 120 senttiset eivät niihin pääse. Ja sitä pidemmät eivät (kaikki ) uskalla.

Tähän voisi mennä, jos se ei menisi noin korkealle...

Puiston kiinalaisosan lyhtyjä ja lohikäärme, joka kiemurteli ympäriinsä.

Puiston lammessa oli merirosvoalus. Ravintolana kylläkin.

Kaunista.


Mennessämme Tivoliin kierteli siellä piiiitkä jono, jossa oli ehkä vähän vanhempia ihmisiä. Siis ei mikään vuoristoratajono, ajattelimme. Sunnuntaina istutettiin Tivoliin tuhansia kukkasipuleja ensi kevättä varten. Ihmisiä oli kutsuttu lehdessä istutustalkoisiin ja jokainen mukanaolija sai palkkioksi kukkasipulin/sipuleita. Ilmankos se ei niin paljon nuorisoa kiinnostanut.

Sunnuntaina vietettiin Tivolissa myöskin Koiran päivää. Järjestäjänä oli Tanskan Kennelliitto. Puistossa oli sadoittain eri rotuisia koiria. Ja onnellisia omistajia.

Vaikka meikäläisen pää eikä vatsa kestä ehkä muuta kuin peilisalin ja karusellin, on Tivolissa mukava käydä. Uudestaankin. Kahvilla tai syömässä. Katselemassa ja kuuntelemassa.3 kommenttia:

 1. Hei,
  Kesän aikana unohtuivat salasanat, joten en ole kommentoinut sivuja - vain nauttinut niistä. Syötiinkö Tivolissa hattaroita? Anne

  VastaaPoista
 2. Anne, eipä näkynyt pahemmin hattaroita. Jäätelöitä, uskomattomia luomuksia, kylläkin. Ja pölsejä, paikallisia hotdogeja. Eivät hassumpia nekään...

  VastaaPoista
 3. Me matkustettiin lapsena Tanskaan ja Kööpenhaminaan ja päästiin yhtenä iltana käymään Tivolissakin. Silloin nuori perheenisä oli vain varannut liian vähän rahaa Tivolia varten ja budjetti kuluikin jo sisäänpääsymaksuihin... :) Mihinkään laitteeseen en siis veljeni kanssa päässyt. Ruokailukin hoidettiin niin, että vanhemmat tilasivat meille lapsille ruoat ja söivät niistä loput, mitä me emme jaksaneet :D Tivolin tunnelmaa pääsin kuitenkin haistelemaan...

  VastaaPoista