Tanskalaiset rakastavat joulua. Koteja koristellaan kaikenlaisilla joulukoristeilla. Joulunisset, joulupukit, joulutontut eri kokoisina ovat todella suosittuja. Niitä laitetaan joka paikkaan, sisälle ja ulos. Joulukinkkua ( ja rasvaa täytyy olla), ruskeita perunoita (sokeroituja) syödään lisukkeineen ja jälkiruuaksi syödään "ris a la mandelia" kirsikkahillon kanssa. Se on makeaa riisipuuroa, jossa on mantelia ja päälle paljon hilloa. Glögiä juodaan. Ja jouluolutta. Täällä on kymmeniä, kymmeniä erilaisia jouluoluita. Julemanden tulee aattoiltana. Joulpäivänä syödään perheen ja suvun kanssa runsas joululounas. Lehdet ovat täälläkin pullollaan perinteisiä ja uudempia jouluruokaohjeita. Kohta se on!
Kapsäkki on nyt purettu ja laittettu oman kodin varastoon odottamaan matkoja. Nyt asutaan ja eletään Suomessa, tehdään töitä ja aina silloin tällöin lennetään käsimatkatavaroiden kanssa Tukholmaan.
maanantai 21. joulukuuta 2009
Rauha maassa...?
Tanskalaiset rakastavat joulua. Koteja koristellaan kaikenlaisilla joulukoristeilla. Joulunisset, joulupukit, joulutontut eri kokoisina ovat todella suosittuja. Niitä laitetaan joka paikkaan, sisälle ja ulos. Joulukinkkua ( ja rasvaa täytyy olla), ruskeita perunoita (sokeroituja) syödään lisukkeineen ja jälkiruuaksi syödään "ris a la mandelia" kirsikkahillon kanssa. Se on makeaa riisipuuroa, jossa on mantelia ja päälle paljon hilloa. Glögiä juodaan. Ja jouluolutta. Täällä on kymmeniä, kymmeniä erilaisia jouluoluita. Julemanden tulee aattoiltana. Joulpäivänä syödään perheen ja suvun kanssa runsas joululounas. Lehdet ovat täälläkin pullollaan perinteisiä ja uudempia jouluruokaohjeita. Kohta se on!
perjantai 18. joulukuuta 2009
Talvi ei yllättänyt autoilijoita
Täällä bussit tietysti myöhäselivät ja metrossa oli täysi kaaos, kun kaikki pakkautuivat sinne. Pyöräilijöitä oli hivenen vähemmän kuin tavallisesti. Paikalliset kadut ja pyörätiet olivat suolalla sulatettuja, joten olisi kyllä voinut pyöräillä. Parin kolmen asteen pakkanen ei olisi kyytiä haitannut, mutta 13 m/s tuuli teki ilman tosi hyytäväksi. Täällä muuten ihmisillä on huomattavasti alempi kynnys käyttää turkkia kuin Suomessa, kaikenlaisia turkkeja. Tässä ilmojen kylmettyä hieraisin yhtenä päivänä silmiäni, kun näin ihmisen, jolla oli päällään hylkeennahkaturkki. Ja sen jälkeen niitä on näkynyt yhdellä jos toisellakin. Varmasti sovelias tällaiseen märkään ilmastoon, mutta siltikin...
tiistai 1. joulukuuta 2009
Millainen ilmastotyyppi sinä mahdat olla?
Tilastot ovat jotenkin mukavia. Kun täällä oli kunnallisvaalit, niin lehdissä eikä televisiossa esitetty minkäänlaisia diagrammeja tai tilastoja mistään, niin kuin äänten jakautumisesta eri puolueille. En vieläkään tiedä, mikä oli äänestysprosentti täällä Kööpenhaminassa. Suomessa rakastetaan tilastoja, niin minäkin. Niitä on niin helppo lukea. Täällä rakastetaan ilmeisesti tekstiä. Vaikkakin tanskalaisten oikeinkirjoittaminen on tutkijoiden mukaan romahtanut parin sukupolven aikana. Kirjat kuulema vilisevät oikeinkirjoitus-, lauserakenne- ja pilkkuvirheitä. Oikolukijat eivät enää osaa hommaansa. Tietokoneiden oikeinkirjoitusohjelmat eivät olekaan täydellisiä. Vaikka ei tässä kuitenkaan ole varaa puhua täydellisestä oikeinkirjoittamisesta itsekään...
Tuo tilastojuttu tuli mieleen, kun luin lehdestä juttua marraskuun säästä. Täällä satoi viime kuussa 27 päivänä. Todellakin 27 päivänä 30:stä. Ei koko päivää, onneksi. Täällä tilastoidaan sadepäiväksi sellainen päivä, jona sataa 0,1 mm tai enemmän. Aurinko paistoi kuukauden aikana 26 tuntia. Keskilämpötila oli 7,3 astetta. Tilastoja on tehty vuodesta 1874 ja tämä marraskuu oli siitä lähtien viidenneksi lämpimin, neljänneksi vetisin ja kolmanneksi vähäaurinkoisin. Juuri viime viikolla näin ihanat pylväsdiagrammit joulu-tammikuun lämpötiloista Suomessa vuodesta 1980 tai jotain tähän asti. Suomalaisessa lehdessä. Kuinka hyvin siitä näkikään, kuinka lämpimiä talvet ovat olleet 90- ja 2000-luvuilla. Vain muutamana vuotena ko. kuukausien keskilämpötila on ollut pakkasen puolella.
Täälläkin toivotaan valkoista joulua. Sadan vuoden aikana täällä on ollut 7 kertaa valkoinen joulu(aatto). Jouluaatto tilastoidaan täällä valkoiseksi, jos jouluaaton iltapäivällä klo silloin ja silloin 90% kuningaskunnasta on peittynyt vähintäänkin 1/2 cm:n lumikinokseen. Kylläpä tilastot ovatkin mukavia, vaikkapa edes sanallisina, jos muunlaisina ei saada.
Joulua kyllä muuten tunkee ovista ja ikkunoista sisään. Kuten on tullut kerrottua kaupat ovat saaneet joulukoristeensa ja joululaulunsa. Magasin (tavaratalo) on kiedottu jouluvaloihin myös ulkoa päin. Joulukuusia ( varmaankin tanskalaisia...) on toreilla ja turuilla valot ympärillään. Ilmastokokouksen kunniaksi Raatihuoneentorilla on iso joulukuusi, jonka valot palavat ainoastaan, kun joku polkee polkupyörää. Kuusen ympärillä on 15 polkupyörää sähkön tuottamista varten. Eivätkä valot todellakaan pala ilman polkemista.
Poliisit ovat kovilla turvajärjestelyjen kanssa. He kuulema tekevät 17 tunnin päiviä 14 vuorokauden ajan. Siinä väsymyksessä on jo turvallisuus vaarassa. Jossain vaiheessa peloteltiin kansalaisia sillä, että kun lähes kaikki poliisit ovat Klimakokouksessa, niin kaikenlainen muu poliisin toiminta on minimissään tai jopa olematonta. Ja mitä siitä sitten seuraa? Kun kissa on poissa, niin hiiret...
Ilmastokokous on poikinut erilaisia juttuja ja tapahtumia. Tietenkin. Viime kesänä täällä valittiin esim. 20 perhettä sellaisiksi "klimafamilieksi" "ilmastoperheiksi", jotka yrittivät elää niin ilmastoystävällisesti kuin voivat. Kokeilu kesti kesäkuusta lokakuuhun. Kaikki, mitä he tekivät, kirjattiin ylös: kuinka paljon vettä tai sähköä he käyttivät, kuinka kauan olivat suihkussa, mitä he söivät. Kuukausien aikana alkoi kuulema tapahtua muutosta käyttäytymisessa: suihkussa käynnit lyhentyivät, valoja sammuteltiin paikoista, joissa ei oleskeltu, tietokone ja televisio sammutettiin, jos niitä ei käytetty, vältettiin punaisen lihan syömistä ja käytettiin enemmän vihanneksia, käveltiin, pyöräiltiin tai mentiin bussilla, jos se vain oli mahdollista.
Täältä pääsee katsomaan kuvia. Suomikin on päässyt mukaan. Ja moni muu todella kaunis paikka maailmassa.
Toisen aukiolla olevan näyttelyn sponsorina on toiminut Kööpenhaminan metro. Taiteilijat ovat tehneet maapalloja, joilla he haluavat keroa, miten maapalloa voisi säästää.
tiistai 17. marraskuuta 2009
Vaalivalvojaiset odotettavissa...
Aamulla puolueiden johtajat tekivät vielä aamu-TV:ssä viimeisen imagonkohotusyrityksen. He olivat siellä tekemässä ruokaa. Toinen pari teki läskisoossia omenoilla maustettuna ja toinen teki tavallista läskisoossia. Kunnon läskisestä sianlihasta. Täällä muuten tykätään silavasta. Kaupasta saa ostaa sellaisia rapeiksi käristettyjä silavasuikaleita. Ja niissä ei todellakaan ole yhtään lihaa. No nähtäväksi jää, auttoiko kansanruoan tekeminen vaalivoittoon.
Se on samassa kompleksissa jalkapallosationin ja pienen Österbro-stadionin kanssa. Vieressä on valtava Fälled-parken, jota kunnostetaan yksityisin varoin. Märsk-Möllerin- säätiö (Märsk on valtava tanskalainen laivanvarustamoyhtiö) rahoittaa kunnostamisen. Samainen säätiö on myös rakennuttanut Rigshospitaletin ( Keskussairaalan) katolle helikopterikentän. Todennäköistä on, että ilman näitä avustuksia näitä korjauksia ei olisi tehty, ainakaan vuosiin.
Täällä on hiukan erilainen systeemi lääkärissäkäynnissä ja päivystyksessä kuin Suomessa. Jokaisella on omalääkäri, jonka nimi on painettuna omaan henkilökorttiin. Heillä on virka-aika klo 8-16 (18) arkisin. Kaikki lääkäritarpeet kulkevat heidän kauttansa. He ohjaavat sitten erikoislääkärille tarvittaessa. Lääkärissäkäynti ei maksa mitään. Jos tulet sairaaksi arkisin virka-aikaan, otat yhteyden omaan lääkäriisi ( paitsi tietysti jos olet saamassa sydänkohtausta tai pää on irtipoikki, silloin saa mennä suoraan sairaalaan). Jos taas sairastut virka-ajan ulkopuolella, et menekään päivystyspolille (paitsi tietysti jos olet saamassa sydänkohtausta tai pääsi on irtipoikki, silloin saat tietysti mennä suoraan sairaalaan) . Koska sellaisia täällä ei ole. Virka-ajan ulkopuolella soitat päivystyslääkärille. Aina ensin soitat. Hän sitten päättää antamiesi tietojen perusteella, tarvitsetko sairaalahoitoa, tarvitseeko päivystävän lääkärin tulla katsomaan sinua kotiin ( iltaisin tuolla kaduilla todellakin ajelee autoja, joissa lukee Vagtläge) vai odotatko huomiseen, jotta voit soittaa omalle lääkärillesi. Tämä systeemi on koettu huonoksi ja valtio on myöntänytkin miljoonia kruunuja sen parantamiseksi. Ihmisiä on kuollut, koska päivystävä lääkäri on kokenut oireet sellaisiksi, että ne voivat odottaa huomiseen. Ja ne eivät olekaan voineet. Usein päivystykseen laitetaan vastavalmistuneita ja he ovat joutuneet olemaan yksin ja tekemään isoja päätöksiä.
On täälläkin tietysti yksityisiä sairaaloita, joissa maksamalla saa nopeammin hoitoa. Ja yksityisiä kouluja, joissa on kuukausimaksut. Kunnallisten koulujen (Folkeskole) maine on täällä aika heikko. Suurin osa ihmisistä ajattelee, että niissä opetus on huonompaa kuin yksityisissä ja työrauha myöskin huonompi. Täällä on nyt menossa maineenparannuskampanja. Joissakin paikoissa se on onnistunut ja suunta on taas sellainen, että vanhemmat ilmoittavat lapsensa kunnallisiin kouluihin. Joillakin alueilla lähes puolet lapsista käyvät yksityisiä kouluja.
Niin että...
tiistai 10. marraskuuta 2009
Aurinkoa, please!

Koska lokakuu oli täällä muutaman asteen tavallista kylmempi ( 7,9 astetta) vähän tavallista sateisempi, mutta paljon aurinkoisempi ( keskimäärin 114 tuntia aurinkoa, joka on 31 % enemmän kuin tavallisesti). Erikoinen yhtälö...
Tosiasia kyllä on, että täällä sataa paljon. Keskimäärin 171 päivänä vuodessa. Mikä on noin lähes joka toinen päivä. Ei aina koko päivää. Osan vain. Usein sateet tulevat ja menevät. Välillä saattaa paistaa jopa aurinkokin. Olenkin ihmetellyt, miksi ihmiset kävelevät täällä kumisaappat jalassa, vaikka aurinko paistaa. ...koska on erittäin todennäköistä, että iltapäivällä sataakin vettä. Kun lukee sääennusteita, niin ainoastaan tämän päivän sää on suhteellisen varmaa. Huomisen säätila saattaa muuttua tämänpäivän ennusteesta, saati sitten pidemmät ennusteet. Eilen koko loppuviikoksi luvattiin joka päiväksi PELKKÄÄ sadetta, tänään huomisen ennusteessa aurinko HIUKAN pilkahtaa, katsotaan huomenna.
Tuuli on kuitenkin varmaa. Tanska onkin yksi niistä paikoista maailmassa, jossa varmimmin tuulee. Joskus on hauska katsoa, kuinka kaduilla liikkuu irtonaisia tavaroita, niin kuin esim. laatikoita, joita jotkut ovat jättäneet hetkeksi oven ulkopuolelle odottamaan. Viime viikolla yhtenä päivänä tuuli niin kovaa, että kun lähdin pyörällä kouluun, matka aivan yksinkertaisesti pysähtyi tuulenpuuskaan. Yksi studiekammerat pyöräilee säässä kuin säässä kouluun. Normaalisti hänellä menee puoli tuntia matkaan, silloin meni 45 minuuttia. Mutta osataan täällä tuota tuulta hyödyntääkin. Juuri äskettäin avattiin uusi tuulivoimalapuisto. Monilla maatiloilla on oma "tuulimyllynsä", ja Ishöj´ssä sijaitsevalla Ikeallakin on oma tuulimylly, jonka avulla se tuottaa tarvitsemansa sähkön.
Viime viikolla satoi myös hiukan lunta. Me kutsuisimme sitä ehkä kuitenkin rännäksi. Se suli saman tien kun kosketti maata. Kööpenhaminassa on kuitenkin keskimäärin 30 päivänä vuodessa lunta tai räntää ja 20 päivänä pakkasta. Liekö ilmastonmuutoksen syytä, vai mitä, mutta viime talvi oli noin asteen tavallista lämpimämpi (kolmen talvikuukauden keskilämpötila oli 1,5 astetta) ja kaksi edeltävää talvea olivat vieläkin lämpimämpiä. Katsotaan ja mielenkiinnolla odotetaan, mitä tämä talvi tuo tullessaan.
"Oikea" talvi tulee tänne kuitenkin vasta sitten, tuulet kääntyvät puhaltamaan idästä tai pohjoisesta ja tuovat tullessaan kuivaa ja kylmää ilmaa. Länsituulet tuovat mukanaan matalapaineita Atlantilta. Juuri niitä, mitkä sitten matkaavat kohti koillista ja Suomea. Elleivät sitten jatka matkaansa kohti itää ja mene ohi etelästä sateineen.
"Oikea" kesäkin tänne tulee vasta, kun ilmavirtaus tulee kuivasta idästä. Silloin voi lämpötila nousta jopa yli 30 asteen. Näin ei kuitenkaan tapahdu edes joka vuosi.
Täällä on kyllä saanut kokea, minkälainen on oikea meri-ilmasto. Ei-helteistä kesällä (lämmintä mielestäni, kyllä) ja lämmintä, tuulista ja kosteaa syksyllä ja talvella. Etelä-Amerikkalaiset ja aasialaiset opiskelukaverit palelevat koko ajan. He istuvat jopa sisällä takki päällä. Nytkin on kuitenkin melkein 10 astetta lämmintä ja sehän on lämmintä suomalaisittain. Mutta aurinkoa me kaipaamme kaikki, varsinkin nämä aurinkoisten seutujen ihmiset. Heistä on eksoottista se, että täällä poltetaan niin paljon kynttilöitä. Heidän kotiseudullaan kynttilöitä poltetaan vain juhlatilaisuuksissa. On se kuitenkin miellyttävämpää ja lämpimämpää valoa kuin sähkövalo. Ja se lämmittää mukavasti sielua (kuin myös huonetta).

tiistai 3. marraskuuta 2009
Joulua odotellessa...
Viime perjantaina, lokakuun viimeisenä perjantaina oli J-dagen (julbryg-dagen). Tuborgin jouluolut tuli markkinoille. Illalla klo 20.59. Ihan totta. Täällä on kuulema lähes kahdenkymmenen vuoden perinne kyseisen yhtiön jouluoluen myynnin alkamisesta. Tänä vuonna se siis alkoi 30.10. klo 20.59. Tuokin päivä siirtyy kuulema vuosi vuodelta aikaisemmaksi. No joka tapauksessa, se näyttää olevan iso tapahtuma. Tehtailta lähtee "jouluolutrekkoja", jotka kuljettavat olutta ravintoloihin. Kuulinpa tarinoita, että joissakin paikoissa rekoista jaettaisiin maistiaisia. Ravintolat ovat täynnä väkeä juomassa ja viettämässä J-dagea. Tuborgin sinisissä tonttuhatuissa. Ja illalla johonkin aikaan pääsi ilmaiseksi kotiin S-junalla. Piti tietysti maistaa olutta. Siinä maistuu lakritsi.


tiistai 20. lokakuuta 2009
Arjessa taas
Viime viikko oli täälläkin koulujen syyslomaviikko. Myös meikäläisen kielikoulun. Kieliharjoittelua on saanut sitten harjoitella livenä. Syysloman eli efterårferienin takia Tivoli avasi ovensa ja 10 päivän ajaksi oli paikka muuttunut Halloween-juhlapaikaksi. Vähän ennenaikaisesti, mutta mitäpä ei tehtäisi ihmisten ja varsinkin lomalaisten hauskuuttamiseksi ( ...ja ehkäpä rahan saamiseksikin...). Reilun viikon aikana Tivolissa kävi yli 275 000 ihmistä. Paikka suljettiin illalla kymmeneltä, mutta kun itse poistuimme sieltä kahdeksan jälkeen, olivat lippujonot vielä melkoiset. Hulinaa ja huisketta, kurpitsoita ja lepakoita ja muita pelotuksia. Ja paljon valoa.
Seuraavan kerran Tivoli aukeaa marraskuussa, jolloin alkaa joulun odotus ja joulumarkkinat. Ja sitä sitten jatkuu jouluun asti. Vaikka ensimmäiset joulukoristeet ovat olleetkin jo pari viikkoa myynnissä sisustuskaupoissa ja Strögetillä on jo auki Joulukauppa. Jotkut olmeisesti haluavat aloittaa jouluvalmistelunsa todella hyvissä ajoin.


keskiviikko 30. syyskuuta 2009
Obama tulee sittenkin!

sunnuntai 27. syyskuuta 2009
Jos Obama tulisi...
Luokassa on 18 opiskelijaa eri puolilta maailmaa, Meksikosta, Ranskasta, Saksasta, Venäjältä, Singaporesta, Israelista, Skotlannista, Englannista, Vietnamista, Hollannista, Australiasta. Suurin osa on miehensä työn takia tai poikaystävän perässä tullut eli suurin osa on, kuten arvaatte, naispuolisia. Vain kaksi miestä on luokalla. Motivaatio on suuri ja tahti on kova. Eikä ole helppoa. Onneksi ruotsinkielenopinnoista on ollut se hyöty, että sanojen taivutus on tuttua ja jotkut sanatkin ovat samoja, kirjoitettuina. Mutta sana kerrallaan. Ja eiköhän se palkintokin jossain odota.
Sen verran tässä jo pärjää, että jonkun verran pystyy lukemaan sanomalehtiä. Niissä asiat kerrotaan suhteellisen yksinkertaisesti ilman kaunokirjallista kuvailua. Nyt uutisissa on ensi viikolla alkava Kansainvälisen Olympiakomitean kokous. Se pidetään Kastrupin lähistöllä sijaitsevassa Bella Centerissä. Kokous kestää reilun viikon ja siellä on tarkoitus valita vuoden 2016 olympiakaupunki. Ehdokkaina ovat Chicago, Tokio, Rio de Janeiro ja Madrid. Rio kuulostaa olevan vahvoilla. Mutta kuulema lobbaajilla on paljonkin asian kanssa tekemistä, nimen omaan kuuluisilla lobbaajilla. Tuntematon Sotsi sai talvikisansa paljoltikin Putinin ansiosta. Hän kun tuli ( ja voitti) Olympiakomitean kokoukseen puhumaan maansa puolesta. Puhui vielä englanniksi ( mitä hän harvoin tekee) ja lupasi henkilökohtaisesti taata kisojen onnistumisen.

USA:sta on varmasti tulossa ainakin vaimonsa Michelle, Oprah, entiset juoksijat Michael Johnson, Edwin Moses, Jackie Joyner-Kersee, entinen voimistelija Nadia Comaneci ( entinen romanialainen?). Tietysti muutkin maat lähettävät kuuluisuuksiaan tänne. Pele Brasiliasta, kuningas Juan Carlos Espanjasta, Yasuhiro Yamashita ( entinen judoka, kaikkihan hänet muistavat) Japanista ovat näillä näkymillä tulossa käymään + kuninkaalliset Anne Englannista, Albert Monakosta ja Konstantin Kreikasta. Ynnä kaikki toimittajat ympäri maailmaa. Kaupunki tulee vilisemään urheilumaailman ja kaiken maailman muitakin tähtiä, jos sattuisi heidät tuntemaan. Matkailuväki on ainakin haltioissaan. Tätä tarvitaan, kun varsinainen matkailusesonki on loppunut.
torstai 17. syyskuuta 2009
Kesämökillä!

Kuningas Kristian IV (hallitsi 1606-1634) asui aikanaan Christiansborgin linnassa, mutta hänestä se oli liian virallinen ja "rasittava". Niinpä hän halusi rakennuttaa pienen maalaisresidenssin itselleen aivan kaupunginmuurien ulkopuolelle. Nykyään sekin on aivan keskustassa. Mökistä tuli kolmikerroksinen pienehkö rakennus, jossa on 24 huonetta. Linna on rakennettu hollantilaiseen renessassityyliin ja kuningas halusi siitä ihan oikean linnan näköisen torneineen, vallihautoineen ja portteineen. Satulinnalta se näyttääkin, mutta "miniatyyrikoossa".
Kolme kuningasta piti sitä sitten kotinaan (Kristian IV, Frederik III ja Kristian V), kunnes Frederik IV rakennutti itselleen kunnon kokoisen linnan, Frederiksborgin linnan. Rosenborgin linnaa käytettiin myöhemmin vain satunnaisesti ja vuodesta 1838 se on toiminut kuninkaallisena museona, jossa säilytetään ja näytetään kruununjalokiviä.
Linnalla on tietysti valtava puistoalue, jossa kuninkaallinen seurue saattoi kuljeskella ja nauttia luonnosta. Nykyään tuo puisto, Rosenborgin puisto tai Kuninkaan puisto (Kongens Have) on kaikkien käytössä. Viikonloppuisin ihmiset käyvät siellä piknikillä ja muutenkin ihailemassa istutuksia. Yöksi puiston portit suljetaan.