perjantai 14. elokuuta 2009

Hvordan går det?

Det går fint, tak!
Arki on tässäkin maassa alkanut. Koululaiset ovat palanneet täälläkin kouluihin ja polkupyöriä on koulujen edustat täynnä.
Täällä ollaan huolissaan roskaamisesta. Tuo kuvassa oleva muovikassi ei ole satulan sadesuoja vaan on jostain siihen lennähtänyt. Esim. ihmiset jättävät puistoissa piknik-roskansa ruohikolle, kaduilla näkee kahvimukeja, juomapurkkeja, eväsmuoveja ja -papereita. Kaikkea mahdollista. Ei täällä nyt ihan joka paikassa roskiksia ole, mutta on niitä kuitenkin. Taitaa olla niin, että jos roskis ei ole ihan vieressä, niin ei niitä roskia jaksa kovin kauas lähteä viemään. On jopa heitetty ilmaan sellainen mahdollisuus, että puistotyöntekijöillä olisi oikeus sakottaa roskaajia, niin kuin pysäköinninvalvojilla on oikeus sakottaa virhepysäköinnistä, vaikka eivät poliiseja olekaan. Ikävää, jos rankaiseminen on ainoa keino saada roskaaminen kuriin. Se on ainakin purrut esim. Singaporessa. Siellä on siistiä ja puhdasta. Siellä roskaamisesta todella saa sakot.

Olen nyt ilmoittautunut tanskan-kielen kurssille Studieskoleen. Alkaa syyskuun puolenvälin jälkeen. Neljänä päivänä viikossa. Dansk for udlændinge med hurtig progression, tanskaa aloittelijoille nopealla edistymisellä. Mahdollisesti ja toivottavasti. Kurssi koostuu useista eri moduleista ja jossain vaiheessa suoritetaan koe, jonka läpäistessäsi sinulla on kansalaisuutta varten tarvittava kielitaito. Kielen opiskelua voi vielä jatkaa, jolloin saavuttaa kielitaidon, joka mahdollistaa opiskelun esim. yliopistossa tanskaksi. No, aloitetaan vaikka sillä, että ymmärtää, mitä lähikaupan myyjä sanoo. Siis muutakin kuin "hej "( joka sanotaan "hai" kiekauttaen).
Kööpenhaminan kunta auttaa maahanmuuttajakuntalaisiaan maksamalla heille kielikurssin. EU-maista tulevat joutuvat maksamaan 500 kr:n ( n. 67 euroa) maksun jokaisesta modulista. Ensimmäinen moduli kestää 6 viikkoa. Kohta sitä istutaan pulpetissa eikä seistä pulpetin edessä.
Ja ymmärretään tuo otsikkokin. Sehän on siis helppo lukea ja ymmärtää, mutta sitten kun nämä paikalliset sanovat sen, niin...

3 kommenttia:

  1. Onkohan hauskempaa oppia kuin opettaa,hyvää jatkoa vain.

    VastaaPoista
  2. Jännää! Toivottavasti saat kivan open niinkuin itse olet omille oppilaillesi ollut!
    :))))))))

    VastaaPoista