perjantai 21. tammikuuta 2011

Auringonsäteitä Ilulissatissa

Tässä muutama päivä sitten DMI, Tanskan meteoroliginen instituutti arvioi, että talvi on nyt sitten ohi. Sehän kuulostaa siltä, että kevät on tulossa. Mikä tietenkin on totta, mutta vasta myöhemmin. Talvi on ohi tarkoittaa, että näköpiirissä ei ole PITKIÄ kylmiä jaksoja. Muutaman päivän pikkupakkasia saattaa tulla ja lumi- tai räntäkuurojakin. Lämpötilat pyörivät siinä nollan tuntumassa. Niin kuin ovat nyt tehneet. Lumet ovat sulaneet ja tuntuu hullulta kulkea karvakengissä. Mutta on täällä koleata. Kyllä toppatakki ja pipo ovat vielä hyvinkin tarpeelliset.
Ilulissat on pieni paikkakunta Grönlannissa napapiirin pohjoispuolella. Siellä on tapana 13. tammikuuta lopettaa työnteko aamupäivällä ja kiivetä klo 12 tunturille katselemaan ensimmäisiä auringonsäteitä pitkän kaamoksen jälkeen. Tänä vuonna siellä sattui olemaan paikkakuntalaisia jo paria päivää aikaisemmin ja he näkivät auringon paistavan jo silloin. Se aiheutti tietysti hämmästystä ja jo vähän maailmanlopun tunnelmaakin. Kaamoskin loppuu jo aikaisemmin kuin pitäisi. Onneksi asialle löytyi ihan tieteellinen selityskin. Ilman lämpötila maan läheisyydessä oli huomattavasti korkeampi kuin yläilmoissa, jolloin tapahtuu valon taittumista. Ihmiset saattoivat nähdä auringonsäteet, vaikka aurinko itseasiassa oli vielä horisontin alapuolella.

Grönlannissa on viime vuonna ollut lämmintä. Lämpimämpää kuin koskaan. Joulukuussa lämpötila oli 6 astetta korkeampi kuin normaalisti. Me täällä ja muualla kun kärvistelimme joulukuun pakkasissa, Nuukissa, Grönlannin pääkaupungissa oli +15 astetta. Ensimmäistä adventtia otettiin vastaan vesilätäköissä seisoen. Koiravaljakoilla on vaikea liikkua, kun ei ole lunta. Siellä on kuulema levitetty koiravaljakkoväylille erityisiä geomattoja, joiden päällä kelkat liukuvat. Viime vuonna lämmin kausi oli ennätyspitkä, huhtikuusta syyskuuhun. Siitä seurasi, että jäätiköt sulivat siellä ennätyksellisesti.

Me täällä toivomme, että olisi ja tulisi lämmintä mahdollisimman pian. Grönlannissa taas toivotaan kylmempiä ilmoja. Mutta se oikea tasapaino oikeanlaisten säiden välillä tuntuu olevan sekaisin. Ja minkälaista säätä missäkin pitäisi olla?

2 kommenttia:

  1. Niinpä ne taitavat olla maailmankirjat sekaisin.
    Meillä on vielä paljon lunta ja lisääkin on luvassa. Päivä kuitenkin pitenee ja toiveita keväästä on ilmassa. :)

    VastaaPoista
  2. Joskus todella tuntuu, että kirjat ovat sekaisin. Onhan se lumikin ihanaa, mutta täällä on ihanaa se, että vaikka on viileähköä, lunta ei ole. Saa kuivin jaloin kulkea. Ja kun aurinko paistaa, on todella keväistä. Pää tarvitsee valoa ja aurinkoa. Mutta kyllä se siitä. Jos vaikka päivä on täällä vielä piirun verran pidempi, niin kohta se kääntyy toisinpäin. Kyllä se kevät sieltä tulee :)

    VastaaPoista