tiistai 18. tammikuuta 2011

Pølseä ja smørrebrødejä

Tanskalainen nakkikioski, pølsevogn , täyttää tänään 90 vuotta. Niistä saa ostaa sitä toista tyypillistä tanskalaista pikaruokaa, hot dogeja sellaisella pitkällä, punaisella makkaralla. Nykyään vain makkaran kuori on punainen. Muistan, kun noin 35 vuotta sitten Interrail-reissulla Kööpenhaminan pysähdyksellä söin hotdogia pølsellä, oli makkara kuorineen ja sisältöineen kirkkaan punainen. Eikä se väri silloin tainnut tulla punajuuresta.


18.1.1921 ensimmäinen pølsevogn alkoi myydä makkaroita Kööpenhaminassa. Malli otettiin Saksasta. Makkara sinapilla maksoi 25 äyriä. Nykyään hot dog makkaralla maksaa 20-30 kruunua (4-5 euroa), mutta mukaan saa sinappia, ketsuppia, remuladea, raakaa tai paahdettua sipulia, kurkkua ja mitä kaikkea nyt saakaan.
hotdog
50-luvulla kioskeja oli Kööpenhaminassakin 500, nykyään enää n.60. Tänä päivänä samoja hot dogeja saa ostaa huoltoasemilta, Sevenelevenistä ja monista kaupoista. Kadulla kävellessä huomaa, että ihmiset syövät edelleenkin paljon pikaruokaa. Lounasaikana hyvin monilla on kädessään pizzapala, kebab, hampurilainen, pasteija tai täytetty leipä tai sämpylä. Ei nyt aina niin terveellistä, mutta hyvää. Niin kuin hot dogitkin. Aina joskus on mukava "sortua" sellaiseen. Kun nälkä huutaa, eikä jaksa odottaa kotiinpääsyä ja ruoan valmistumista. Siis kun laiskottaa.

Se toinen perustanskalainen juttu, joka on katukuvasta kadonnut on smørrebrød-kaupat. Kaupat, missä myydään niitä perinteisiä tanskalaisia voileipiä. Runsailla päällyksillä, katkaravuilla, kananmunalla, majoneesilla, maksapasteijalla, suolakurkulla, siis millä vaan. Ennen niitä oli jokaisessa korttelissa. Nyt olen törmännyt vain muutamaan. Niiden tilalle on tullut sushi-paikkoja, bagel-baareja ja kebab-kioskeja.


Mutta pari runsaspäällysteistä smørrebrødiä ja lasillien olutta maistuu sekin taivaalliselta. Aina silloin tällöin. Tavaksi ei voi ottaa, kun sen valitettavasti näkee vartalosta. Muuten pitäisi pyöräillä vuorokaudet ympäriinsä...


3 kommenttia:

 1. Aloin laskea ja miettiä, että ensimmäinen pølse kokemukseni oli aika samoihin aikoihin kanssasi ja sitten meni laskut sekaisin. Interreilillä 1976 ja sinulla 35 vuotta sitten eli ... taisi olla sama vuosi!

  VastaaPoista
 2. Nam nam, ihania voileipia! Makkarat jatan muitten herkuiksi.

  VastaaPoista
 3. Heljä, Interrailvuosi on prikulleen 1976! Ihana matka. Nyt taitaisi hermot mennä junia odotellessa ja majapaikkaa etsiessä, mutta silloin kaikki oli mahdollista. Jos joku ei onnistunut, otettiin käyttöön suunnitelma B tai C tai...Pitäisi varmaan opetella uudestaan elämään samalla mentaliteetilla, kun kaikki kuitenkin järjestyi ja järjestyy.

  Tuula, voileivät ON ihania! Mutta niin on hot dogikin kurkulla, majoneesilla ja sipulilla höystettynä. Vaikka näin kirjoitettuna se kuulostaa kyllä aika etovalta...

  VastaaPoista