torstai 18. kesäkuuta 2009

Hyvää ja aurinkoista (tietysti) juhannusta

Tämä tässä on piilokuva. Se taas johtuu olosuhteista eli kamerasta, jonka zoomi on olematon. Kuvassa ON lintu, mustarastas. Ja se löytyy alemman lautasantennin kohdalta. Se ei ole lautasantennissa, vaan istuu sähköjohdolla. Täällä kaupungissa on tietysti näitä tuttuja kaupunkilintuja, varpusia ja puluja. Niiden säksätystä ja kurnutusta kuulee koko ajan. Mutta meidän korttelissapa asustaa mustarastas, jonka ihanaa laulua voi kuunnella aamuin illoin. Ja sehän ei laula ollenkaan hiljaa, kiviset kerrostalot kaiuttavat vielä sen laulun kovemmaksi. Mukavaa. Kun laittaa silmät kiinni, ei kuulosta lainkaan siltä, että asuisi keskellä kaupunkia. ( Autojen, ihmisten, porien ym. äänet täytyy tietysti häivyttää pois...)

Täällähän juhannusta ei vietetä niin kuin Suomessa tai Ruotsissa. Keskikesää kyllä juhlitaan, mutta se ei tuo vapaapäiviä tai pitkää viikonloppua työtä tekeville. Keskikesän juhla on nimeltään sankthans ( tai midsommer). Aattoiltana, joka on aina 23. kesäkuuta, poltetaan kokkoja ympäri kaupunkia ja niiden yhteydessä mm. "poltetaan noitia". Täällä on uskottu, että noidat liikkuvat juuri keskikesällä, juhannuksena ja keräävät silloin kasveja yrttiliemiinsä ja muihin maagisiin keitoksiinsa. Juhlissa myös ilotulitetaan, lauletaan keskikesän lauluja, pidetään hauskaa, syödään pölsseä, juodaan olutta. Ja meni juhliessa kuinka myöhään tahansa, seuraavana päivänä on mentävä töihin... Voi meitä onnellisia suomalaisia juhannuksenviettäjiä. Seuraavalla sivustolla on lisää paikallisesta juhannuksenvietosta:
http://www.tanska.dk/tanaan/tt01/sankthans.html


Täällä kivisessä kaupungissa kun ei voi kerätä juurikaan luonnonkukkia tyynyn alle, voi käydä läheisestä kukkakaupasta ostamassa pioneja...

...tai ruusuja...


... tai jostain puistosta voi löytää näinkin kauniin ruusun tyynyn alle...


No nyt pulinat pois. Me emme jää tänne odottelemaan sankthansia, vaan tulemme Suomeen viettämään yötöntä yötä ja nauttimaan juhannuksesta. Oikein hyvää ja tietysti aurinkoista juhannusta kaikille!
2 kommenttia: