keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Sopiva päivä puistoretkeilyyn

Tänään oli juuri sopiva päivä tehdä tutustumisretki Kasvitieteelliseen puutarhaan. Kotiimme oli tulossa parvekemiehiä tekemään parvekkeille jotain ja maalareita maalaamaan talon ulkoseiniä. Joten päätin olla pois jaloista. Ja kun vielä oli luvattu kohtalaisen mukavaa ilmaa (=ei sadetta, ainakaan kovin paljoa).

Puisto on Tanskan suurin kasvitieteellinen puutarha, sijaitsee aivan keskustassa ja siellä on kuulema 22 000 kasvia. Joten nähtävää ja katseltavaa riitti.

22 000 kasvia on aika paljon, joten en ruvennut tutkimaan niitä kovin yksilöllisesti, vaan loin sellaisen yleissilmäyksen puistoon. Onpahan nähtävää seuraavillakin kerroilla. Kaikki oli laitettu kauniisti ja näytti siltä, että puutarhatyöntekijöillä oli jatkuvasti tekemistä.

Tämän kesän erityisnäyttelynä on Raamatulliset kasvit. Puutarhasta on etsitty kaikki ne kasvit, jotka mainitaan Raamatussa. Kasvin vieressä on kyltti, jossa on kasvin tiedot ja raamatunkohta, jossa kasvi mainitaan.

Puisto oli täynnä tällaisia pieniä polkuja, jotka kiertelivät ylös- ja alaspäin. Kaunista.Ope, ope, milloin syödään?! Tanskassa koulut eivät vielä ole kesälomalla, niin että kesän alku taitaa olla hyvää luokkaretkiaikaa. Puistossa oli paljon tällaisia oppilasryhmiä opettajiensa johdolla tutustumassa kasveihin. Voitte arvata, että oppilaat olivat kiinnostuneita...
Puistossa oli pieniä lampia, joissa lumpeet kukkivat kauniisti. Niihin oli istutettu erivärisiä lumpeita. Yhden lammen oksankarahkalla kilpikonnat paistattelivat päivää . Nämä olivat niitä samoja kilpikonnia, joita löytyy Korkeasaaresta.Puutarhassa on panimomestari Carl Jakobsenin suunnittelema Palmhuset-kasvihuone. Sen rakentamiseen tarvittiin 4000 m2 lasia. Onneksi ei itse tarvitse pestä niitä...
Palmhusetin sisällä oli nimensä mukaisesti paljon erilaisia palmuja, mutta myös bambuja kasvoi siellä. Ilma oli erittäin trooppinen, lämmin ja kostea.


Kasvitieteellisen puutarhan vieressä on toinen valtava puisto, Rosenborgin puisto (Rosenborg Have tai Kongens Have, have=puisto). Puistossa sijaitsee Rosenborgin linna, jonka Kristian IV (1588-1648) rakennutti kesäasunnokseen. Nykyisen kuningattaren henkivartiokaartin päämaja sijaitsee siellä, joten linnan pihalle ei ollut asiaa, se oli sotilasaluetta. Mutta linnaa pääsee katsomaan sisältä. Kaikki luokkaretkeläiset jonottivat sinne, joten päätin siirtää sisätiloihin tutustumisen rauhallisempaan hetkeen.

Puistoalue on valtava. Tässä on tällainen kaunis ja romanttinen ruusukaari.


Rosenborgin linna kaikessa komeudessaan.
Ps. Kotimatkalla sitten satoi...


2 kommenttia:

  1. Onpas siellä kaunista! Se palmu/bambuviidakko olisi kiva nähdä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kuvallisesta kesäretkestä kasvitieteelliseen puutarhaan. Olisi mielenkiintoista nähdä se näyttely Raamatun kasveista.

    VastaaPoista