maanantai 15. kesäkuuta 2009

Viikonloppuvieraita

Saimme viikonloppuvieraita Suomesta. Joten viikonloppuna tuli taas oltua turisti ( mikä ei ollut lainkaan hassumpaa). Oli ihanaa tavata tuttuja, joten tervetuloa muutkin!
Sateet loppuivat sopivasti lauantaiaamuksi ja aurinko alkoi aluksi pikkiriikkisen pilkahtaa ja sitten se paistoikin kirkkaalta taivaalta lopun aikaa. Lauantaina kävelimme pitkin poikin Kööpenhaminaa lähes seitsemän tuntia, mikä ei kumma kyllä tuntunut jaloissa. On tässä ilmeisesti tullut parin viikon aikana sen verran käveltyä, että "kävelykunto" on kohdallaan. Tosin ei voi käyttää kuin yksiä kenkiä... Pitkin poikin Kööpenhaminaa on ehkä vähän liian laajasti sanottu. Pääasiassa tietysti kävimme ne tutut ja tärkeät nähtävyydet ja sitten tietysti piti kävellä Strögetillä, sillä kuuluisalla kävelykadulla ja shoppailla. Itselle on onneksi tullut tavaraähky, joten ei tee mieli ostaa mitään. On mukava katsella ihmisiä. Meitä mahtuu tähän maailmaan onneksi niin monenlaisia.

Ströget oli lauantaina täynnänsä ihmisiä. Kaunis ilma ja auki olevat kaupat houkuttelivat paikalle turisteja ja tietysti myös paikallisia. Suomeakin kuuli. Niinkuin kaikkien maiden turistikaduilla, niin täälläkin oli kaikenlaista happeninkia. Tämä kaveri ajaa sellaisella yksipyöräisellä, eikä kaatunut, kuten kuvasta saattaisi päätellä. Siellä oli katusoittajia, paahdettujen manteleiden myyjiä, taiteilijoita, jotka piirsivät kuvasi jne. Mutta nyt olivat ilmestyneet myös kerjääjät, näyttivät samanlaisilta Itä-Eurooppalaisilta kuin Helsingin keskustassakin olevat.

Kävelyreitin varrelta löytyi tällainen "pikkutalo", joka on joutunut puristuksiin isojen talojen väliin.

Vähän Italiaa Kööpenhaminassa. Marmorkirken tai Frederikskirken, Marmorikirkko, jossa ei nimensä mukaisesti ole seinäpinta-alasta kuin neljännes marmoria. Sen rakennustyöt lopetettiin aikanaan rahapulan vuoksi ja kirkko valmistui vasta 145 vuotta myöhemmin vuonna 1894. Täällä näyttää nytkin monessa paikassa olevan keskeneräisiä rakennustyömaita, joissa ei tehdä mitään. Rahat on ilmeisesti nytkin loppuneet... Tuon kupolin esikuvana on ollut Rooman Pietarinkirkko.

Lisää Italiaa Kööpenhaminassa. David-patsas on siirretty tänne? Ikkunassa näkyykin kipsitöitä. Patsas on "Kuninkaallisen kipsivalosmuseon" edessä. Museossa on yli 2000 kipsivalosta.

Ja sitten tietysti piti käydä katsomassa Nyhavnia, joka on niiiin suosittu postikorttien aihe. Se on vanha satama-alue, joka 1670-lopulla oli uusi satama, Nyhavn. Se oli aikanaan kuulema varsinainen synnin pesä. Nuo värikkäät talot ovat kauppiastaloja ja niiden kellareissa oli kapakoita, peliluolia ja ilotaloja. Nykyään niissä on ravintoloita koko kadun pituudelta ja joissakin väleissä tatuioijien liikkeitä. Kauniilla ilmalla ulkoterassit ovat täynnä väkeä, kadut ovat täynnä väkeä, siellä ei juuri pääse liikkumaan eteenpäin. Jos et mahdu juomaan virvokkeita terassille, voit ostaa juoman ja pölssen eli makkaran tai hotdogin ja istua kanavan reunalla ja nauttia auringosta, juomisista/syömisistä ja väenpaljoudesta.
Ja mehän nautimme.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti