tiistai 16. kesäkuuta 2009

Smørrebrødiä lounaaksi, tanskaa aloittelijoille, osa 2

Kauppareissulla, minne ei KOSKAAN saisi mennä nälkäisenä, joutuu kulkemaan monien herkkupaikkojen ohi. Matkalla on muutama leipomo, joiden tuoksut syöksyvät nenään jo korttelia aikaisemmin, pieniä pizzerioita ja tällaisia leipäkauppoja. Niissä myydään ihania, ruokaisia, täyttäviä kaloripommeja. Täällä ei ole suomalaiseen tapaan lounaspaikkoja, eivätkä ihmiset syö suomalaiseen tapaan "kotiruokalounasta". Täällä syödään leipää. Otetaan eväsboxiin leipää ja päällysainekset ja tehdään töissä omat leivät. Tai kaupungissa voi käydä ostamassa valmiiksi tehdyt leivät. Niitä varten on omat kaupat, kuten tuossa kuvassa oleva Lenen smørrebrød-kauppa. Tavallinen leipä maksaa 10 kr eli n. 1,3 euroa. Nam. Tai sitten voi mennä hakemaan palan pizzaa pienestä pizzeriasta. Siellä on 1-2 pientä pöytää. Jos mahtuu, voi nauttia lounaan paikan päällä.


Tässä on niitä tavallisia 10 kr:n leipiä. On niissä vähän vihanneksiakin... Minä olen kuolaamassa ikkunan takana. Onneksi...
Ai niin joo, tässähän piti olla vähän tanskan kielen opiskeluakin. Tässä tulee:
smørrebrød = voileipä
pølse = makkara (molemmat tärkeitä tanskalaisia ruokia)
mælk = maito
vand = vesi
øl = olut
læskedrik = virvoitusjuoma
kød = liha
grønsag = vihannes
kartoffel = peruna
frugt = hedelmä
morgenmad = aamiainen
frokost = lounas
middag = päivällinen
aftenmad = illallinen
Älkää missään tapauksessa heittäkö pois vanhoja sinkkiämpäreitänne! Täällä ne ovat antiikkia! Nuo ämpärit ovat todellakin myynnissä antiikkiliikkeessä. Ja me kun heitimme vuotavan ämpärimme keväällä roskikseen.

Tämä meille niin tuttu tienvierikukka oli pistetty purkkiin ja myytäväksi kukkakauppaan.
Koska kauppamatkalla tuli vain kuolattua ruokien ja leipomotuoksujen perään, on nyt sitten aika mennä tekemään middagia, vähän kyllingiä (broileria) ja ri(i)siä ja grønsagereita eikä mitään leipomoherkkuja. Arvatkaa, onko niitä vaikea vastustaa, kun leipomoita on joka nurkassa?
2 kommenttia:

  1. Voi sentään, meillä oli silloin muinoin Haukkavuoressa tuvanalus täynnä tuollaisia ämpäreitä. Kaatopaikalle niitä kuskattiin.

    VastaaPoista
  2. Nyt kaikki istuttamaan johonkin vanhaan kurkkupurkkiin tai muuhun kierrätyspönttöön omakätisesti jostain tienpenkalta kuokittu lupiinin taimi. Ah, miten trendikästä juhannukseksi!Ihanaa saada sisustusvinkkejä Tanskan maalta.

    VastaaPoista