maanantai 8. kesäkuuta 2009

Viikonlopputohinaa

Ensimmäisenä kokonaisena viikonloppuna täällä olemme käyneet kaupoissa ostamassa tarpeellista ja tarpeetonta tavaraa kotiin, käyneet pelaamassa golfia ja seuranneet EU-vaaleja täällä ja Suomessa (onneksi internetyhteydet toimivat ja Yle lähettää ohjelmaa netissäkin).

EU-vaalit ovat olleet täällä isompi asia kuin Suomessa. Äänestysprosentti oli lähes 60. Toiset mielestään voittivat, toiset hävisivät. Tanskassa ja Suomessa on asukkaita lähes yhtä paljon, joten parlamenttipaikkoja on samat 13. Mm.eniten paikkoja sai täällä Sosiaalidemokraattinen puolue (4 paikkaa), mutta sekin menetti paikan edellisiin vaaleihin verrattuna, Liberaalipuolue (eli Venstre, joka siis ei ole vasemmalla oleva puolue, kuten nimestä saattaisi jotenkin päätellä) sai 3 paikkaa. Kansanliike EU:ta vastaan sai yhden paikan! Hauska juttu, Sosialistisesta kansanpuolueesta pääsi läpi kaksi edustajaa, joista toisen nimi on Emilie Turunen.
Parlamentaarikoiden lisäksi tanskalaiset äänestivät myöskin kruununperimysjärjestystä koskevasta laista. Nyt tyttökin voi täällä periä kruunun. Lehdissä luki (mikäli olen oikein ymmärtänyt), että Tanskakin on siirtynyt moderniin monarkiaan. Jo on aikakin, sanoisin.

Tässä kuvassa (jota en todellakaan ole itse ottanut, en näet ole bongannut vielä yhtään kuninkaallista saati sitten muitakaan julkimoita (itse asiassa minulla ei ole aavistustakaan, ketkä ovat tämän maan tähtiä)) pikkuprinsessa Isabella harjoittelee kuninkaallista vilkutusta. Kohta, kun lakimuutos saadaan aikaan, niin hän on kolmas kruununperimysjärjestyksessä, isänsä kruununprinssi Frederikin ja isoveljensä Christianin jälkeen.
Kaikissa monarkioissa kuninkaallisilla taitaa olla vastustajansa ja kannattajansa. En ole vielä selvillä, minkälainen kanta tanskalaisilla on asiaan. Eivätköhän he rakasta heitä. Kaupassa silmiini osui lehti, jonka nimi on Royal ja jossa kerrotaan sanoin ja kuvin Tanskan kuninkaallisista. On heillä omat kotisivutkin!!! http://www.kongehuset.dk/
Kävimme viikonloppuna kokeilemassa myös yhtä själlantilaista golfkenttää. Olen aina ajatellut, että Tanskassa ei paljon korkeuseroja ole. Tiet ainakin tuntuvat olevan hyvin tasaisia ja suoria. Ne mäet ja nyppylät ovat sitten siellä golfkentällä. Väylät aaltoilivat kuin parhaat aallot Atlantissa. Joten neljän tunnin jälkeen tunsi kävelleensä ja huitoneensa mailalla palloa muutaman kerran. Joitakin kertoja enemmän kuin tasoitus antaisi myöten. Mukavaa oli olla ulkona. Viikonlopuksi oli luvattu sadekuuroja, mutta ne onneksi kiersivät meidät. Maisemat kentän ympärillä olivat paikoitellen tosi kauniita. Valtavia tammia ja vaahteroita ja muita jaloja lehtipuita. Pallolla ei ollut montaakaan mahdollisuutta mennä metsään, kun niitä ei oikein ollut ( paitsi meni minulla kyllä yhteen istutettuun (joulu)kuusikkoon), mutta väylän reunat kasvoivat hyvin kauniisti tuulessa aaltoilevaa 20-30 cm korkeaa heinää ja sinne ne pallot katosivat!
Yksi osa kenttää oli aivan maalaistalon vierellä.
Talon lampaat laidunsivat väylän vieressä ja niiden kotimatka kulki väylää pitkin. Suomessa saa varoa hanhia ja sorsia, mutta täällä sai todellakin varoa liikkuvia lampaita. Mutta toisaalta ruohonleikkuu sujuu ilman ihmistä ja koneita.


Idyllistä tanskalaista maalaismaisemaa golfväylältä kuvattuna. Hevoset osaavat ottaa elämän rauhallisesti, niin meidänkin pitäisi.2 kommenttia:

  1. On tosi mukavaa lukea elämästänne siellä. Kivoja kuvia myös, Tipi varmaan innostuisi noista hevosista.

    VastaaPoista
  2. Golf on niin ihanaa ja raivostuttavaa samaan aikaan. Kyllä tekee mieli päästä kokeilemaann pelaamista siellä.Ehkä se vielä onnistuukin. Ei niin, ettei täälläkin olisi haasteita riittämiin.

    VastaaPoista