torstai 18. marraskuuta 2010


Glögikausi on alkanut. Ihanaa. Nyt on löytynyt alkoholitontakin glögiä, joten sitä voi nyt juoda
vaikka joka päivä. Täällä harrastetaan enemmänkin punaviiniglögejä. Mitkä nekin ovat oikein
hyviä.

Glögin kanssa ei nautita pipareita. Täkäläiset piparit ovat nimeltään brune kager eli ruskeat
keksit ja ovat mielestäni surkea viritelmä OIKEISTA pipareista. Suomalaisista tai ruotsalaisista.
Mistä tulikin mieleen, etteihän tuo Ruotsi ole kuin puolen tunnin päässä. Ja siellä on Annan
pipareita. Ja ruishiutaleita ja ohrahiutaleita. Meikäläinen ei jaksa harrastaa piparitaikinan
itsetekemistä. Täällä ei siis ole myöskään valmiita piparitaikinoita...

Glögin kanssa syödään Æbleskiver´eitä eli omenan siivuja. Omenaa näissä leivonnaisissa ei
ole lainkaan, vaikka olen kyllä nähnyt joitakin, missä on omenan pala sisällä. Mutta yleensä
niissä siis ei ole. Ne ovat vähän kuin pyöreitä pannukakkuja. Hiukan työläämpiä tehdä.
Sellaisenaan ne eivät maistu oikein miltään. Siksi tarvitaan lisukkeita.



4 dl kirnupiimää ( nyt en mene vannomaan, että mitä tämä piimä oikein suomeksi tarkoittaa, kun
tämä täkäläinen piimävalikoima nyt ei ole samanlainen kuin Suomessa, mutta
eiköhän joku piimä käy)
3 kananmunaa
n. 4 1/4 dl ( 250 g) vehnäjauhoja
1/2 tl soodaa
1 rkl sokeria
1/4 tl (karkeaa) suolaa
ja paistamiseen voita/ margariinia

Piimä, kananmunan keltuaiset, vehnäjauhot, sooda, sokeri ja suola sekoitetaan nopeahkosti
kiinteähköksi taikinaksi ja annetaan sen levätä puolisen tuntia liinan alla. Valkuaiset vatkataan
kovaksi vaahdoksi ja sekoitetaan sitten taikinaan.
Omppupalloja varten on olemassa ihan oma oikea omppupallopannu, niin kuin lettupannu,
mutta syvempi. Taikinaa laitetaan pannulle ja paistetaan. Molemmilta puolelta.
Ja maku saadaan sokeroimalla palloset. Lisää makua saadaan kastamalla pallot syödessä
hilloon. Hilloksi käy mikä tahansa, mutta erityisen tanskalaisen jouluista on kirsikkahillo. Sitä
saa näin joulun alla ostaa litran purkeissa. Että varmasti riittää. Eikä omppusiivut ole ainoa
jouluherkku täällä, mihin tarvitaan kirsikkahilloa.






Sitten vain nauttimaan glögiä ja omenasiivuja, joita täällä saa onneksi valmiina. Pakastinaltaat
jo pullistelevat niitä. Pikkujoulukausi on nimittäin alkanut.


(Nyt seuraa se ihan pienen pienellä kirjoitettu teksti, missä kerrotaan, että kaikki kuvat on lainattu, eivät ole omasta kamerasta)


Teksti on jostain syystä ihan outoa, rivit sekaisin ja vielä kaiken kukkuraksi ihan eri kokoisia. APUA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti