maanantai 8. marraskuuta 2010

Pinaattia ja broccolia

Aurinko nousi tänään Helsingissä klo 8.06 ja laskee 16.06. Päivän pituus on 8 tuntia 5 minuuttia. Aurinko nousi täällä Kööpenhaminassa klo 7.32 ja laskee 16.14. Päivän pituus on 8 tuntia 42 minuuttia. Vähän pidempi kuin Suomessa.

Täälläkin kärsitään talvimasenuksesta. Noin 5% tanskalaisista saa oireita. Nukuttaa ja väsyttää, tekee mieli syödä koko ajan, ei ole energiaa, ei jaksa innostua mistään. Tutultahan tuo kuulostaa. Ja joka syksy annetaan ohjeita, miten selvitä syksystä ja talvesta.

Valo on se tärkein hoito. Ja sitä kun juuri ei ole. Viikonloppuna onneksi oli ihana auringonpaiste, josta sai nauttia piiitkällä kävelyllä. Varjot alkoivat jo olla pitkiä.

Kun oikeaa aurinkoa ei saa, suositellaan keinovaloa. Nyt on markkinoille ilmestynyt sellaisia kirjan kokoisia tehokkaita keino/kirkasvalolamppuja, jotka voi laittaa vaikka aamiaispöydälle. Valoa pitäisi saada klo 6-9 välisenä aikana. Tai esim. puoli tuntia heräämisen jälkeen. Täytyy myöntää, että viikon sateiden ja pilvien jälkeen auringonvalo tekee hyvää. Mutta kyllä kynttilänvalokin auttaa. Ehkei vaikutus ole samanlainen kuin auringolla, mutta tässä pimeydessä se kuitenkin auttaa.

Seuraavaksi kannattaa katsoa, mitä syö. Hedelmiä ja vihanneksia. Erityisesti pinaattia, broccolia ja vasikanmaksaa. Vitamiineja ja hivenaineita. Tämä Tanska on siitä hauska maa, että täällä ei katsota lainkaan pahalla silmällä keinotekoisia vitamiineja. Ei muuta kuin vitamiinipurkit ja pillerit käyttöön. Viime talvena lääkäri kysyi eräältä tutulta, että onko hän väsynyt. No, kukapa ei olisi. Otettiin sitten verikokeet ja mitattiin D-vitamiinipitoisuudet ja saatiin ohjeeksi syödä D:tä, eikä nyt ihan pieniä annoksia. Täällä ei edes myydä D-vitamiinia niin pienillä D-vitamiinipitoisuuksilla kuin Suomessa. Ei sillä väliä, mistä ne vitamiinit saa, kunhan saa.

Liikuntaa pitäisi tietenkin harrastaa. Se kohottaa kuntoa ja auttaa siten jaksamaan. Mutta turhan totisia ei kuitenkaan olla, koska kehoitettiin myös harrastamaan seksiä. Liikuntaa sekin. Siinä kun aivot erittävät dopamiinia ja endorfiineja, jotka tuottavat mielihyvää ja poistavat kivuntunnetta.

Siinäpä keinoja syys/talvimasennuksen hoitoon tanskalaisittain.

Monena aamuna polkiessani kouluun olen manaillut tanskalaista kiinteistönhuoltoa. Puiden lehtiä on joka paikassa. Niitä ei ole haravoitu mistään pois. Toisaalta ymmärrettävää, kun kohta joutuu sen tekemään kuitenkin uudestaan. Kaikki lehdet eivät vielä ole pudonneet puista. Mutta kun ne kerääntyvät pyöräteille valtaviksi kasoiksi. Sateessa ne ne muuttuvat erittäin liukkaiksi. Pelottavaa.

No, tänä aamunapa joku erittäin energinen kiinteistönhuoltaja oli puhalluskoneen kanssa puhaltamassa lehtiä. Ei kasaan ja poistettavaksi, vaan hänpä puhalsi ne ajotielle. Pois jalkakäytävältä. Täkäläisessä tuulessa meni noin kaksi sekuntia ja ne olivat takaisin jalkakäytävällä. Haloo! Hölmöläisten hommaa. Siinähän puhaltelee vaikka koko päivän. Hän oli varmaankin syönyt pinaattia ja broccolia. Kun oli niin paljon energiaa. Tai jotain.

Suomessa kirkkaan punainen on paloautonpunainen. Täällä se on postkasserød, postilaatikonpunainen. Aika piristävä väri.

2 kommenttia:

  1. Ja lisää meemiä pukkaa, hae blogistani jos halaut osallistua :)
    Ja muutenskin terveisiä! Eilen tuli lunta ja sitten sen päälle 2 metriä vettä eli kompostilta näyttää koko maailma :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos meemistä, vastailen siihen. Täällä istun hämärässä ja koetan valohoitaa itseäni kynttilöillä:)

    VastaaPoista