maanantai 29. marraskuuta 2010

Nuuk, +15

Aika aikaisin pääsimme tänä vuonna nauttimaan talvesta.

Tännekin se iski oikein todenteolla. Hirveitä pakkasia ei ole ollut, joten vedet on sulia. Se taas tietää, että kaikki sateet tulevat lumena. Ja sitä on todella tullut. Monta päivää peräkkäin.

Joissakin paikoissa Tanskaa on satanut jopa puoli metriä. Jyllannissa on suljettu kouluja, kun teitä ei ehditä saada kulkukelpoisiksi. Eilen poliisi tiedotti, että kannattaa välttää autoilua. Kurjan sään takia. Tänään aamulla Kastrupin lentokenttä oli suljettuna lumisateen ja tuulen vuoksi. Ensimmäinen kerta yli 22 vuoteen. Junat kulkee, miten kulkee. Tänään on liikenteessä lumen keskeltä jouduttu auttamaan yli 6000 autoa. Pienoinen kaaos.

Mutta jostain syystä pyöräilijät eivät täällä säätä pelkää. Pyöräteitä (jalkakäytäviä ja ajoteitä myös) suolataan, mikä keretään. Välillä ne ovat sulia, välillä mielettömän sohjoisia. Minä olin ainoa ryhmästämme, joka saapui kävellen kouluun. Muut pyöräilivät. Tuulta luvattiin n. 16m/sekunnissa, joka kuulema -3-4 asteen pakkasessa vaikuttaa kuin -20 astetta. Näissä tuulissa saa kasvonsa punoittamaan. Tai niin kuin kauniisti sanotaan, saa skandinaavisen ihon...

Mutta kun koko muu Eurooppa kärvisteli kylmän kourissa viikonloppuna, oli Grönlannin Nuukissa +15 astetta lämmintä.

Lehdissä annetaan mm. ohjeita siitä, miten puet lapsesi talvella, tai miten saat auton ikkunat aamulla nopeasti puhtaiksi. Kyllä, kyllä.

Nopein keino on kaataa ämpärillinen lämmintä vettä auton lasille ja sitten kuivata nopeasti ennen kuin se ehtii jäätyä lasiin kiinni.

Paras keino on kuulema käyttää jääskrabaa!!!

Kallein keino on ostaa sellaista suihketta, joka sulattaa jään pikkuhiljaa.

Sitten voi ennaltaehkäistä ja laittaa peiton auton päälle yöksi.

Noista voi sitten valita itselleen sopivan. Yksi aamu näin eräänkin lähtevän puhdistettuaan etuikkunaan kämmenen kokoisen aukon. Muuten auto oli ihan kokonaan lumen peitossa.

Koskaan ei voi tietää, milloin voi nauttia lasillisen ulkona...

1 kommentti:

  1. Hei,

    Royal Köbenhavenin tehtaanmyymälässä oli vuosi sitten myynnissä -50% alennuksella design jääskraboja a´la Arne Jakobsen.... nyt sellainen ostamaan.

    Täytyy myöntää, että täällä Suomessakin pakkaset ja lumi hieman yllättivät näin joulukuun alussa.
    Yllätyksestä on selviytynyt ajastamalla auton moottorin ja sisätilanlämmittemen illalla. Ja aloittamalaa töihin lähdön 10 minuutin reippaalla aamuvoimistelulla raikkaassa ulkoilmassa. Voimistelu toteutetaan lumiharjalla ja muovisella mainos- jääskraballa. Hätätilassa myös parkkikiekko voi toimia jumppavälineenä.

    VastaaPoista