lauantai 27. marraskuuta 2010

Leonora Christiina

Nyt myrskyää läntisessä Itämeressä. Tanskalainen laivanvarustamo on rakennutanut maailman suurimman katamaraanin matkustamaan Ruotsin Ystadin ja Bornholmin Rönnen väliä. Ystad on se Etelä-Ruotsin kaupunki, jossa Kurt Wallander ratkoo rikoksia. Bornholm on Tanskalle kuuluva, karuhko, mutta kaunis saari, jonne varsinkin kesäisin saapuu paljon turisteja. Myrsky ei johdu siitä, että laiva on iso ja hieno. Ei, vaan siitä, että se on saanut nimekseen Leonora Christina.
Kaunis nimi, mutta aivan väärä. Bornholmilaisten mielestä.


Leonora Christina oli Tanska-Norjan kuningas Kristian IV:n tytär, joka 15-vuotiaana naitettiin Corfitz Ulfeldt -nimiselle miehelle. Hän oli vähän kaikkea, muun muassa kuninkaan neuvonantaja. Tanskalaiset kävivät usein sotaa Ruotsia vastaan, eikä niissä koskaan käynyt kovinkaan hyvin. Ei edes Kristian IV:n aikana.

Tämä Corfitz, paitsi että oli huono Tanskan kuninkaan neuvonantaja, toimi myöskin Ruotsin kuninkaan neuvonantajana. Näiden avuliaitten neuvojen vuoksi Tanska menetti Ruotsille mm. Skånen. Corfitz tuomittiin maanpetturiksi. Niin myös vaimonsa Leonora Christina, hän kun oli aina lojaali miehelleen. Siis enemmän lojaali miehelleen kuin maalleen. He olivat yhden vuoden vangittuina Bornholmin saarellakin.

Bornholmilaisten mielestä katamaraanille ei voi antaa maanpetturin nimeä. Se on maanpetturuutta. Varustamon mielestä nimi on kaunis ja sopii laivalle. Eivätkä aio vaihtaa. Sananvaihto jatkuu.


Bornholmiin sijoittuu aivan mielettömän hieno tanskalainen elokuva Pelle Erobreren, Pelle Valloittaja. Elokuva perustuu Martin Andersen Nexön ( tanskalaisella ö:llä) samannimiseen kirjaan ja elokuvan on ohjannut Bille August. Se sai 1988 parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin. Jos se nyt on mikään kriteeri. Elokuva on kyllä oskarilla tai ilman hieno ja koskettava.

1800-luvun lopussa Ruotsista tuli paljon köyhiä maatyöläisiä Bornholmiin rikkaille tanskalaisille maatiloille töihin. Pelle on pieni poika, joka saapuu isänsä Lassen kanssa saarelle töitä hakemaan. Lasse on vanha ja Pelle on nuori, joten he pääsevät vain eläintenhoitajiksi. Elokuvassa seurataan Pellen ja lassen elämää tilalla ja Pellen kehittymistä. Valloittajaksi. Hieno elokuva. Ja Max von Sydow isänä oli koskettava. Katsokaa, jos jostain saatte käsiinne.

Mukavaa ja rauhallista adventtia. Kynttilät palamaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti