sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Fred og Frihed

Viikonloppu on hurahtanut mahtavasta kevätsäästä ja Picassosta nauttiessa. Lauantaina käveltiin "järvien" rannoilla. Niin kuin moni muukin kööpenhaminalainen. Nuo järvet on aikoinaan rakennettu vesisäiliöiksi, joista sai helposti vettä esim. tulipalojen sattuessa. Nyt palokunta kai saa sammutusvetensä muualta. Järvet ovat suosittu juoksu- ja kävelyreitti. Ja sinne myös heitetään kaikkea mahdollista. Lauantaina siellä näkyi kolme hienoa polkupyörää.

Sunnuntaina lähdimme sunnuntaiajelulle Louisianaan, modernin taiteen museoon, jonka nimi on Louisiana. Se sijaitsee parinkymmentä kilometriä pohjoiseen Kööpenhaminasta, Humlebaekissa, Öresundin rannalla.

Siellä on nyt erikoisnäyttelynä Picasso, Fred og Frihed, Rauha ja Vapaus. Näyttely on koottu yhteistyössä Liverpoolin Tate museon kanssa ja näissä töissä näkyy sosiaalinen, poliittinen, rauhaa rakastava ja yhteiskunnallinen Picasso. Hän sanoikin, että taiteilija on myös poliittinen olento, joka tarkkailee maailman kaikkia tapahtumia ja ottaa kantaa niihin, maalaukset eivät ole seinän koristuksia, vaan puolustus- tai hyökkäysaseita vihollista vastaan.

Näyttelyn maalaukset ottavat kantaa mm. II maailmansotaan, Algerian kansannousuun, naisten asemaan, Kuuban-kriisiin ja tietysti rauhaan kyyhkysineen.

Hieno ja puhutteleva näyttely.

" Ei tarvitse maalata miestä kiväärin kanssa - omena voi olla ihan yhtä vallankumouksellinen"

Nyt sitten ensi viikon haasteita kohti.

4 kommenttia:

 1. Ihana kevat ja varmasti mahtava nayttely!

  VastaaPoista
 2. Tuula, tämän eteläisen sijainnin hyvänä puolena on se, että lumet sulaa aikaisin (jos lainkaan edes on) ja lämmintä tulee aikaisemmin. Tämä kevät on ollut mahtavan kuiva verrattuna viime kevääseen, jolloin muistaakseni satoi paljon. Nyt ei ole tarvinnut saappaita tai sadetakkia kovinkaan montaa kertaa.
  Näyttely oli hieno.

  VastaaPoista
 3. Hei, kiitti tästä vinkistä. Kesällä olen tulossa Kööpenhaminaan ja tämä voisi olla päiväretken kohde..

  VastaaPoista
 4. Paikka on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Kirjoitin, että se sijaitsee parikymmentä km Kööpenhaminasta pohjoiseen ja arvio perustui miehenpuoliskoni lonkalta arvioon. Kilometrejä on kyllä enemmän. Kotisivujen www.louisiana.dk mukaan 35km, mutta sinne pääsee tosi kätevästi junalla. Kannattaa käydä.

  VastaaPoista