tiistai 8. maaliskuuta 2011

Skandaalirouvia

Tänään Kansainvälisenä Naistenpäivänä joutui tanskalainen Birthe Rønn Hornbech, integraatio- ja kirkkoministeri eroamaan. Täällä asuu ns. "maattomia", statsløse, valtiottomia, jotka eivät siis ole minkään maan kansalaisia, palestiinalaisia, jotka ovat hakeneet Tanskan kansalaisuutta, sitä kuitenkaan saamatta. Tämä on on ollut YK:n oikeuksien vastaista. Ja Tanska on sentään ollut perustamassa järjestöä.

Näiltä maattomilta on siis evätty kansalaisuus, heillä ei näin ollen ole ollut lainkaan esim. passia. Kaikki sai alkunsa jo kymmenisen vuotta sitten edellisten hallitusten aikaan ja on jatkunut tähän asti. Laittomasti. Vuonna 2008 asiantuntijat sanoivat Birthe Rønn Hornbechille , että käytäntö on laiton, mutta hän sanoi, että jatketaan vanhaan malliin. Juristina hänen olisi pitänyt kyllä tietää, mikä on laillista ja mikä ei. Ja vasta nyt asiaan on puututtu.

Alkuun ministeri ei muistanut, löytänyt asiaa koskevia papereita, syytti edellistä integraatioministeriä, joka myöskään ei muistanut eikä löytänyt asiaan kuuluvia papereita, syytti asiantuntijoita ja kaikkia mahdollisia instansseja.

Birtheä on myös arvosteltu siitä, että hän on ylenkatsonut toimittajia. Hän on paukutellut ovia, jättänyt vastaamatta kysymyksiin, sulkenut mikrofoninsa jossain tilaisuudessa, kun hänestä kysymykset ovat aina niitä samoja ja ärsyttäviä. Kyllähän tuollaisella käytöksellä joutuu median hampaisiin. Ja tässä sitä nyt ollaan. Erotettuna.

Joitakin kuukausia sitten kerrottiin Afganistanista paenneesta nuoresta miehestä, joka on asunut täällä jo vuosia. On käynyt koulunsa täällä ja osaa tanskaa täydellisesti. Täällähän kerätään pisteitä kansalaisuutta varten. Niitä saa kielikokeesta, koulutuksesta, yhtäjaksoisesta työskentelystä, vapaaehtoistyöstä. Hän on ollut tanskalaisten joukkojen tulkkina Afganistanissa ja oli taas lähdössä sinne. Juuri ennen lähtöä hänelle tuli ilmoitus, että kansalaisuushakemus on hylätty. Edessä olisi maastakarkotus. Häneltä puuttui 15 pistettä, jotka hän ministeriöltä saamansa kirjeen mukaan olisi voinut hankkia esim. toimimalla lasten jalkapallojoukkueen valmentajana tai tekemällä jotain muuta vapaaehtoistyötä. Tanskalaisten joukkojen tulkin hommaa ei laskettu miksikään. No, onneksi juttu päättyi hyvin. Mutta sekin vasta median puuttumisen jälkeen.

Maahanmuuttajien asiat ovat kovasti tapetilla ja aiheuttavat keskustelua puoleen ja toiseen. Vaalit ovat tulossa. Täällä on ghettoja, joissa suuri osa asukkaista on maahanmuuttajia, työttömyys- ja rikollisuusaste heidän keskuudessaan on korkea. Ongelmia on, mutta on myös paljon niitä, jotka ovat integroituneet yhteiskuntaan ja kokevat olonsa hyviksi. Osa tanskalaisista on sitä mieltä, että maahanmuuttajat ovat hyvä asia ja osa taas toivottaa heidät sinne, mistä tulivatkin. Ja nyt, kun puhutaan maahanmuuttajista, ei puhutakaan valkoisista, vaan aina värillisistä. Niin, missä meillä on oikeus asua?

Paitsi Birthen eroskandaali, on Kööpenhaminan Yliopistossakin tullut julki suuri skandaali. Nuori ja kaunis aivotutkija Milena Penkowa joutui hänkin eroamaan virastaan. Tämän juhlitun ja arvostetun aivoprofessorin tutkimustulokset ovatkin väärennettyjä. Jokaista tutkimusta varten tarvitsee tehdä ilmeisesti tietty määrä kokeita, joita ei oikeasti ole tehty, mutta jotka sitten tutkimustuloksissa onkin suoritettu kaikki.

Hän on vastaanottanut apurahoja, joiden ehtona on ollut, että ne käytetään pelkästään kokeisiin ja koe-eläimiin, mutta ne ovatkin sitten menneet matkoihin ja ravintolasyömisiin.

Hän sai tutkimustyöstään arvostetun yliopistopalkinnon (rahaa), jonka yliopisto haluaa nyt takaisin.

Ja hän yritti sälyttää syyn "tutkimusvirheistä" jonkun assistentinsa niskoille.

Tämä kaikki on kuin jostain elokuvasta. Kaunis ja nuori aivoprofessori, joka ajaa punaisella urheiluautolla. Kiistää syytteet, mutta on kuitenkin maksanut osan rahoista jo takaisin ja hyväksyy tuomionsa kavalluksesta...

Kylläpäs täksi Naistenpäiväksi sattui ikäviä skandaaleja ja eroja enemmän kuin tarpeeksi. Juuri uutisissa kerrottiin, että opetusministeri Tina Nedergaard eroaa hänkin. Henkilökohtaisista syistä kylläkin. Reilun vuoden pesti on ollut kuulema kova ja tuulinen. Koululla ei mene täällä hyvin ja sitä ei parantanut hänen ja hallituksen suunnitelmat kasvattaa luokkakokoja yli 28 oppilaan.

Mutta mukavaa päivää, niin naisten kuin miestenkin, meille kaikille!

2 kommenttia:

  1. Huhhuh! Että tällaista tänä naistenpäivänä. Parane, maailma, parane jo! =)

    VastaaPoista
  2. Sanos muuta, Kärppäseni. Toivotaan parempaa tätä päivää ja tulevaisuutta. Pakko uskoa parempaan, muuten sitä ei koskaan tule:)

    VastaaPoista