torstai 10. maaliskuuta 2011

Go´Aften

Täällä on TV:ssä useita tanskalaisia kanavia. DR1 ja DR2 ovat ei-kaupallisia niin kuin YLE Suomessa. Sitten on lukuisia kaupallisia kanavia. TV2 on yksi niistä. Se lähettää arkiaamuisin Go´Morgen- (Huomenta Tans...) ja iltaisin G0 Aften-ohjelmia. Niissä käsitellään asioita hyvin laidasta laitaan, politiikkaa, ajankohtaisia asioita, ruokaa, muotia, paljon säätä ( säämies tai -nainen on koko ajan mukana kuvioissa), elokuvia, perhettä, terveyttä, siis aivan kaikkea mahdollista ja joskus mahdotontakin. Uutisia tulee puolen tunnin välein.

Yksi minun mielestäni mahdoton asia oli, kun ohjelmassa haastateltiin naista, jolle oli tehty viisi rintojen suurennusleikkausta, niin että hänen rintansa olivat kuulema Pohjoismaiden suurimmat. Oli hänellä vähän huuliakin suurenneltu. Eivät toimittajat sentään ihastelleet naisen povea, vaan ihmettelivät, että miksi, mikä sai hänet tekemään niin. Hän vain koulussa lattarintaisena päätti, että joskus hänellä on rinnat. Ja nyt todella on... ja huulet myös... Niin että tällä tasolla joskus mennään. Mutta joskus on todella mielenkiintoisia haastateltavana. Aamulla aamutoimia tehdessä on mukava toisella silmällä seurata ja toisella korvalla kuunnella ohjelmaa. Asiat eivät ole liian vaikeita ja niitä on joskus jopa helppo ymmärtää.

No, tämä oli esipuhetta ja aasinsiltaa Go´Aften-ohjelman suorittamaan tutkimukseen, jossa tanskalaiselta tutkimusjoukolta kysyttiin, että mikä työkavereissa ärsyttää. Kuinka vakavaa journalismia se on, saa jokainen itse päättää. Mutta ohjelmaan oli kutsuttu työpsykologi kommentoimaan ja antamaan vinkkejä, miten näihin mahdollisiin ongelmiin voitaisiin työpaikoilla paneutua. Eli siis seuraavat asiat ärsyttävät työkaverissa ja nimenomaan tässä järjestyksessä:

1. Selän takana puhuminen.
Pahaa puhuminen arvatenkin ja ärsytti enemmän miehiä kuin naisia.

2. Yksin kunnian ottaminen tehdystä työstä.

3. Pomon mielistely.

4. Hieltä haiseminen ja pahan hajuinen hengitys.

5. Omista yksityisasioista jutustelu.

6. Sairaana töihin tuleminen.

7. Liian kovalla äänellä puhuminen puhelimessa.

8. Turhien E-mailien lähettäminen.

9. Tietokoneen liian kovaääninen näpyttely.

10. Ja lopuksi liian ahkera työnteko.

Onhan tuossa meikäläistäkin ärsyttäviä juttuja. Mutta että liian ahkera työntekokin. Täällä puhutaan paljon sellaisesta Jantelov´ista (Janten laista), jonka tanskalainen kirjailija Aksel Sandemose 1930-luvulla toi esille kirjoittamassaan kirjassa Pakolainen ylittää jälkensä. Kirja kertoo pienestä ahdasmielisestä kylästä, jossa jokainen vähänkin erilainen pakotettiin oikeaan muottiin. Kirjan julkistamisen jälkeen Sandemosen kotikyläläiset suuttuivat hänelle, koska tämä heidän mielestään kirjoitti juuri heidän kylästään. Niin kyllä sanoi monen muunkin pienen kylän asukas. Episodin päätteeksi Sandemose muutti Norjaan, vaihtoi nimensä, opetteli norjan kielen ja kirjoitti siitä lähtien vain norjaksi.

No joka tapauksessa, tässä Janten laissa sanotaan, että kenenkään on turha kuvitellakaan olevansa jotain, että älköön kukaan luulko olevansa enemmän kuin me, tietävänsä enemmän kuin me, olevansa parempi tai viisaampi kuin me, että kelpaa johonkin jne. Niin että miten ärsyttävää onkaan, jos joku tekee töitä ahkerammin ja enemmän kuin me. Yrittääkö se olla parempi kuin me?

Joskus olen kyllä ihmetellyt kuunnellessani miehenpuoliskon tietokoneen näpyttelyä (sillä sen tosiaan kuulee...), että yrittääkö hän lyödä sormensa näppäimien läpi. Onko tuo tietokoneen näppäimien kovaääninen hakkaaminen jotenkin miehinen juttu vai teemmekö me naisetkin sitä? Ei, ei se ärsytä, ihmetyttää vain. Eikä liity mitenkään Janten lakiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti